Nova poskupljenja u oktobru

Izvor: RTS, 27.Sep.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova poskupljenja u oktobru

Početkom narednog meseca mogu se očekivati i više cene grejanja i drugih komunalnih usluga. Poskupljenja najavljuju i neki proizvođači hrane. Prosečna avgustovska zarada u Srbiji bila je 44.770 dinara. Stručnjaci procenjuju da će inflacije ove godine biti ispod pet odsto, što je rekord u poslednjih nekoliko decenija.

Posle povećanja cena struje i gasa u avgustu i septembru, početkom narednog meseca mogu se očekivati i više cene grejanja i drugih komunalnih usluga. Poskupljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najavljuju i neki proizvođači hrane. Prosečna avgustovska zarada u zemlji bila je 44.770 dinara.

Prema najavama, već u oktobru mesne prerađevine pojedinih proizvođača poskupeće i do 13 odsto, deo kozmetike do devet, a supe i začini između pet i 10 odsto. Cene veće od tri do pet odsto imaće i neki slatkiši i grickalice, a očekuje se i da oko dva odsto poskupi mleko i mlečni proizvodi.

Građani kažu da imaju sve manje novca, da se cene povećavaju i da se sve gore i gore živi. Kupuje se manje artikala, ali se ljudi ipak trude da kupuju što kvalitetnije proizvode.

Od aprila do juna, domaćinstva u Srbiji u proseku su raspolagala sa nešto manje od 54.000 dinara mesečno, a trošila oko 50.000. I dalje, dve trećine prihoda odlazi na hranu, piće, komunalije i transport.

U Centru za zaštitu potrošača smatraju da usluge od opšteg ekonomskog interesa, kao i druge usluge koje se pružaju potrošačima, ne spadaju u socijalnu kategoriju.

"S tim u vezi smatramo da potrošači ne treba da budu socijalna kategorija i apelujemo na Vladu Republike Srbije da donese socijalne karte i Uredbu o ugroženom potrošaču", poručuje Vera Vida, predsednik Centra.

U prvoj polovini godine bilo je i pojeftinjenja. Ulje je, na primer, jeftinije za više od 16 odsto, šećer oko osam, a svinjsko meso gotovo šest odsto.

Olivera Ćirković iz trgovinskog lanca "Univereksport" kaže da će u narednom periodu poskupeti određene grupe proizvoda.

"S obzirom na celokupnu situacuju i sve slabiju kupovnu moć potrošača, i proizvođači i trgovci trude se da što više odlažu poskupljenja i zadrže cene na postojećem nivou", kaže Đirkovićeva.

Neki ekonomisti procenjuju da će inflacija u preostalom delu godine iznositi svega jedan i po do dva odsto.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da će do kraja godine na inflaciju najveći uticaj imati regulisane cene, odnosno grejanje i prevoz.

"Postoji rizik i od uticaja deviznog kursa, mada on nije veliki. Možemo proceniti da bi do kraja godine ukupna inflacija mogla biti ispod pet odsto, što će biti najbolji rezultat u poslednjih skoro pola veka", ukazuje Nikolić.

Od početka ekonomske krize promet u Srbiji smanjen je za trećinu, pa se trgovci i proizvođači sve teže odlučuju za poskupljenja. Kočnice za dalji pad standarda ovog leta bile su rodna godina i relativno prihvatljive cene prehrambenih proizvoda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jesenji talas poskupljenja

Izvor: RTS, 27.Sep.2013

Početkom narednog meseca mogu se očekivati i više cene grejanja i drugih komunalnih usluga. Poskupljenja najavljuju i neki proizvođači hrane. Prosečna avgustovska zarada u Srbiji bila je 44.770 dinara. Stručnjaci procenjuju da će inflacije ove godine biti ispod pet odsto, što je rekord u poslednjih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.