Nova pijaca u Duvaništu

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pijaca u Duvaništu

U niškom naselju sagrađen moderan prodajni objekat vredan oko 150 miliona dinara

Niš – Niško naselje Duvanište, koje je građeno u poslednjih tridesetak godina i koje je već ima oko 30 hiljada žitelja, dobilo je moderan pijačno-tržni centar. Svojevremeno, kada su na obodu Niša, na njegovom jugoistoku, gde je dotle bilo poljoprivredno zemljište na kojem se najviše gajio duvan, počele da niču prve stambene zgrade sa stanovima solidarnosti, nije se mnogo razmišljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o "ostalim sadržajima". U međuvremenu naselje je dobilo škole, obdanište, trgovine, benzinske pumpe..., ali i dalje je bilo bez prave pijace i tržnog centra, što je konačno rešeno prošle i na početku ove godine. Direktor JKP "Tržnica" Niš, Vladimir Vučić kaže da je u veliku investiciju uloženo oko 150 miliona dinara.

– Ovo naselje je do sada bilo poznato kao niška "spavaonica", jer je većina stanovnika radila u drugim delovima grada, jutrom odlazila na posao i u naselje se vraćala kasno po podne i uveče. sada oni koji žive u Duvaništu više neće morati da odlaze u druge delove Niša zbog nabavke. tržni centar gradili su zajedničkim ulaganjem Tržnica i Građevinsko preduzeće "Kosanica" i to je novi model investiranja u Nišu za opšte dobro. Iz gradskog budžeta praktično nisu izdvajana nikakva sredstva, a nije bilo zaduživanja ni kod komercijalnih banaka. I bez toga postignuti su izuzetni i finansijski efekti: gradskom budžetu je na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta uplaćeno 15 miliona dinara, a za kompletne radove angažovana je niška građevinska operativa, što znači da je i taj uloženi novac ostao u Nišu.

Pijačno-tržni centar je na površini od 2.300 kvadratnih metara korisne površine, na kojoj je kancelarijski deo, 70 lokala za maloprodaju, agencije i eventualno ekspoziture banaka i druge uslužne delatnosti, zatvorena pijaca sa stotinak tezgi, na kojim će se prodavati sveži poljoprivredni proizvodi, a posebno "mlečna hala" i deo za promet ribe, mesa i mesnih prerađevina.

JKP "Tržnica" Niš uložila je u izgradnju i opremanje centra oko 95 miliona dinara, a sve ostalo bilo je ulaganje suinvestitora, odnosno GP "Kosanica" Niš. Centar je podeljen na deo u prizemlju i galeriju, čime su ispunjeni visoki standardi za izgradnju i funkcionisanje ovakvih tržnih i pijačnih objekata. Svi lokali i kancelarijsko-poslovni prostor orijentisani su ka atrijumu i pijačnom prostoru sa tezgama. ceo pijačno-tržni centar u naselju Duvanište biće opremljen i uređajima za klimatizaciju. Objekat je sagrađen po idejno-projektnom rešenju ekipe arhitekata iz Niša.

T. Todorović

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.