Nova partija Mađara u cilju autonomije u Rumuniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova partija Mađara u cilju autonomije u Rumuniji

BUKUREŠT -

Nacionalni savet Mađara iz Transilvanije (CNMT) odlučio je da osnuje Narodnu partiju Mađara iz Transilvanije (PPMA) koja će predstavljati interese te zajednice i zastupati politiku autonomije, prenosi danas agencija Mediafax.

Rumunski evroposlanik i potpredsednik Evropskog parlamenta Laslo Tokeš izjavio je na skupu da je Mađarima potrebna jedna nova partija koja će biti "portparol politike autonomije" i nacionalne politike te zajednice, a te interese najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može osigurati Evropska narodna partija (PPE). Ta nova partija bi ušla u porodicu evropskih narodnih partija.

Tokeš je naveo da "zastarelim sredstvima ništa ne možemo dobiti", a Demokratski savez Mađara u Rumuniji (UDMR) ne može ostvariti interese zajednice, jer je ostao, kako je rekao, na nivou politike bivšeg mađarskog premijera Ferenca Đurčanja.

UDMR treba da se reši koga predstavlja - "Mađare u Bukureštu ili Bukurešt u Mađarima", rekao je Tokeš.

Naglasio je da je sada najpovoljniji trenutak za promene, jer je vladajuća partija u Mađarskoj sa širokom podrškom u parlamentu usvojila zakon o lakšem dobijanju državljanstva za Mađare van granice.

Tokeš je u vezi sa tim precizirao da se kroz davanje državljanstva, "više ne cilja na reviziju granica, već na prekogranično ujedinjenje nacije".

Poznato je da se tri županije u kojima Mađari predstavljaju većinu ne graniče sa Mađarskom i da su enklave u Transilvaniji, gde su Rumuni u većini.

U vezi sa kritikovanim UDMR-om, taj savez je dvadeset godina stalno na vlasti u Rumuniji - ili u Vladi gotovo deset godina ili u parlamentarnim koalicijama. Široko je reprezentovan i u sadašnjoj vladi Emila Boka.

Ta situacija ne zadovoljava druge organizacije Mađara iz Rumunije koje se ne mogu afirmisati, jer prema rumunskom zakonu samo jedna organizacija svake nacionalne manjine može biti predstavljena u parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.