Nova oprema u niškom sudu - soba za svedoke VIDEO

Izvor: B92, 10.Jun.2021, 22:13

Nova oprema u niškom sudu - soba za svedoke VIDEO

Niš -- Viši sud u Nišu dobio je opremu za specijalne prostorije i videokonferencijsku opremu za svedočenje posebno osetljivih svedoka.

Na taj način se oštećeni ili svedok ne susreće u sudnici sa optuženim i ne izlaže se dodatnoj traumi i strahu. Status posebno osetljivih svedoka najčešće imaju žrtve teških krivičnih dela, poput nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnih delikata.

Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu, ističe da dobijena oprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da smanji nelagodnost i neprijatnost svedoka.

"Svrha je da se svede na najmanju moguću meru sva ta stresna situacija koja je nužno izazvana kod tog svedoka činjenicom da treba da dođe u sud i da iskaz, kao i da se sretne sa optuženim u istoj prostoriji, odnosno istoj sudnici", kaže ona.

Aleksandra Karimanović, majka devojčice koja je bila žrtva Malčanskog berberina, smatra da bi susret njene ćerke sa njim bio šokantan.

"Naravno da je mnogo bilo lakše ovako. Sudija je odradila da ona ne bude niti u pogledu sa njim, niti da ga čuje", tvrdi Karimanović.

Žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica.



Opširine pogledajte u video-prilogu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.