Nova nuklearna sila u Evropi? To je veoma verovatan scenario

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 00:31

Nova nuklearna sila u Evropi? "To je veoma verovatan scenario"

Poljska bi za nekoliko godina trebalo da dobije nuklearno oružje, saopštio je poljski general Jaroslav Kraševski u intervjuu za jednu radio-stanicu.

On je ocenio da su izgledi da Poljska dobije nuklearno oružije veoma realni.

Kraševski je rekao da bi Varšava mogla da dobije pomenuto oružje u okviru NATO programa "Nuklear šering", koji omogućava Americi da svoje nuklearno oružje prebaci zemljama NATO članicama, ukoliko bi za to postojala potreba.

"Države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje imaju nuklearni potencijal imaju veoma visok nivo bezbednosti. Na takve zemlje obično ne napadaju. Zato mislim da će pojava takvog arsenala u Poljskoj biti važan zadatak za vlasti naše zemlje u narednim godinama," poručio je on.

Na komentar voditelja da je posedovanje nuklearnog oružja skup poduhvat, Kraševski je konstatovao da "bezbednost nema cenu".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Varšava želi da razmesti američko nuklearno oružje na teritoriji Poljske kao odgovor na razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.