Nova mreža sudova u 2014. godini

Izvor: B92, 22.Sep.2013, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova mreža sudova u 2014. godini

Beograd -- Nova sudska mreža biće uspostavljena početkom 2014. godine pošto se u oktobru očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tuzilaštava

Ovo je u intervjuu Tanjugu najavio predsednik Komisije za sprovodjenje Nacionalne strategije za reformu pravosudja Miroljub Tomić.

Imajući u vidu da se na skupštinskom zasedanju u oktobru očekuje usvajanje zakona o sedištima sudova i javnih tužlaštva, izmena Zakona o sudijama i Zakona o javnim tužiocima, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Zakona uredjenju sudova i javnih tužilaštava, očekujem da će realizacija usvojenih zakonskih odredbi krenuti krajem ove i početkom iduće godine", precizirao je Tomić, koji je i potpredsednik Visokog saveta sudstva (V S S).

U intervjuu Tanjugu, on je objasnio da će se, u medjuvremenu, u novembru i decembru sprovesti selidba predmeta, stvaranje uslova za početak rada novih sudova, opremanje zgrada, rasporedjivanje sudija, predmeta....

Tomić je istakao da će Komisija na čijem je čelu, V S S, kao i svi ključni akteri u procesu reforme učiniti sve kako ne bi došlo do zastoja u radu sudova niti do odugovlačenja nijednog postupka.

Takodje će i svi sudovi na čelu sa predsednicima morati da ulože maksimalan napor kako bi se preseljenje i osnivanje novih sudova obavilo tako da najmanje trpe gradjani i njihovi procesi, jer se cela reforma i usvanjanje izmena zakona radi upravo da bi sudovi bili što efikasniji, naglasio je Tomić.

On je ukazao da će nakon usvajanja seta pravosudnih zakona u oktobru i osnivanja novih sudova, uslediti rasporedjivanje sudija u te sudove.

"Istovremeno V S S raspisuje odredjene konkurse na osnovu kojih se biraju sudije u sudove u kojima nedostaje odredjeni broj sudija kako bi se popunila upraženjena mesta i postigao odgovarajući broj sudija koji bi na adekvatan način mogao da reši kompletan priliv predmeta", istakao je potpredsednik V S S.

Tomić je naglasio da bi u narednih mesec do dva trebalo da bude usvojen Pravilnik o vrednovanju rada sudija čime će se, kako je rekao, u potpunosti stvoriti uslovi kako za rad sudija, tako i za vrednovanje njihovog rada.

Predsednik Komisije za sprovodjenje Nacionalne strategije smatra da će uvodjenje novih profesija u srpsko pravosudje od iduće godine, kao što su javni beležnici, posrednici u rešavanju sporova, kao i povećanje broja privatnih izvršitelja, znatno rasteretiti srpsko pravosudje koje je preopterećeno velikim brojem predmeta.

"Posebno će notari (javni beležnici, koji bi trebalo da počnu sa radom u septembru 2014. godine) preuzeti veliki obim poslova od sudova, dok će posredovanje rešiti veliki broj sporova koji se vode pred sudom", naglasio je Tomić.

On je ukazao da je sporazum o priznanju krivičnog dela institut koji je izuzetno značajan u oblasti krivičnog prava jer se njime krivični postupak okončava bez dugotrajnog sudjenja, a na obostranu korist i okrivljenog i organa gonjenja.

Tomić je istakao da je reforma pravosudja jedan od prioriteta Republike Srbije sa ciljem unapredjivanja pravosudnog sistema, kao i dostizanja načela nepristrasnosti i kvaliteta pravde, unapredjenja stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudja.

"Navedenim načelima se obezbedjuje okvir za uspostavljanje, razvoj i organizovanje institucija u cilju stvaranja pravosudnog sistema koji može da u potpunosti zaštiti prava svih gradjana i da unapredi rad pravosudja koje treba da bude efikasnije, stručnije i transparentnije", rekao je Tomić.

Prema njegovim rečima, Strategijom za reformu pravosudja 2013 - 2018. godine obezbedjuje se čitav niz promena, usavršavanje postojećih i donošenje novih zakona sa ciljem da se uspostavi sistem u kom se zakoni i propisi neće često menjati, odnosno sistem u kom će postojati pravna sigurnost.

Odgovornost za sporodjenje Strategije i njenog Akcionog plana poverena je Komisiji, koju je krajem avgusta imenovala Vlada Srbije.

Komisija je sastavljena od 15 članova i 15 zamenika predstavnika svih relevantnih institucija za sprovodjenje reforme pravosudja - Ministarstva pravde i državne uprave, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, nevladinog sektora, Pravosudne akademije, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, privatnih izvršitelja, strukovnih udruženja.

Osim toga Komisija je povremeno radno telo Vlade za praćenje napretka i ostvarivanje budućih aktivnosti. Komisiji će administrativnu, tehničku i stručnu pomoć i podršku pružati Sekretarijat za sprovodjenje reforme pravosduja.

"U narednom periodu se očekuje realizacija Strategije i svi njeni akteri, kao i sama Komisija moramo da uložimo maksimum napora kako bi pravosudje, koje je opterećeno nasledjem iz prošlosti i velikim brojem nerešenih predmeta, profunkcionisalo na jedna efikasniji, brži i transprarentniji način. To nije cilj samo nas koji na tome radimo već i gradjana zbog kojih pravosduje i postoji", zaključio je Tomić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.