Nova moda među Srbima (3): Teslino preumljenje i pohvala

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2017, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova moda među Srbima (3): Teslino preumljenje i pohvala

Nikola Tesla, naučnik svetskog glasa i sin prvoslavnog sveštenika iz Like oduvek je svojim agnostičko-ateističkom pogledom na svet hodao na talasu naučno-filozofskog poimanja postojanja. U jednom intervju je i priznao da mu je budističko gledanje najbliže.

Vladeta Jerotić, akademik, psihoterapeut i veliki pravoslavac, kaže da za pažljivog istraživača Teslinog života nije iznenađenje što se naučnik zainteresovao za budizam.

- Može da izgleda iznenađujuće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali mi se čini da je srpski Ličanin Nikola Tesla stigao, kao nijedan Srbin pre ili posle njega do pred same dveri budističke filosofije - napisao je svojevremeno Jerotić.

On primećuje da su mnogi naučnici u poznom dobu svog života na kraju prihvatili budizam.

Tesla se osvrnuo na Budino učenje uz pohvale.

"Velika je ideja budina o selfu kao iluziji. Zaista, mi nismo ništa drugo do talasi u prostoru i vremenu koji kada ispare ne ostaje ništa..." pisao je naučnik.

I nije bio jedini među prirodnjacima. I čuveni Albert Ajnštajn je govorio da "ako postoji bilo koja religija koja će korelirati sa modernim naučnim potrebama, onda će to biti budizam".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.