Nova mobilizacija Saudijki zbog prava na vožnju

Izvor: Blic, 04.Dec.2013, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova mobilizacija Saudijki zbog prava na vožnju

Saudijke su preko društvenih internet mreža pozvale na novu mobilizaciju radi dobijanja prava na vožnju kola.

- Apelovali smo na žene da sednu za volan 28. decembra svuda u Saudijskoj Arabiji - izjavila je agenciji AFP Nasima al-Sada, jedna od aktiviskinja.

Ona je objasnila da je poziv upućen kako bi insistirale na pravu na vožnju, a neće odustati dok to pravo ne dobiju.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu gde žene još nisu dobile to pravo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Akcija podsticanja žena da uzmu volan u ruke već pokretana 26. oktobra, ali se neuspešno završila, jer su se Saudijke pribojavale konfrontacije sa vlastima koje, u to vreme, nikako nisu preporučivale ženama da učestvuju u toj akciji.

Toga dana je uhapšeno 16 žena i primorano na plaćanje novčanih kazni.

Njihovi staratelji (muškarac u porodici) morali su tada da se potpisom obavežu da će poštovati zakone te Kraljevine.

Princ Muhamed bin Najef, ministar unutrašnjih poslova, međutim 27. novembra pružio je uveravanja aktivistkinjama da će njihov slučaj biti razmotren.

Jedna od vođa pokreta Aziza Al-Jusef, uspela je tada da video-konferencijskom vezom razgovara sa ministrom koji joj je rekao da je pitanje prava žena na vožnju ''na stolu za razmatranje i da treba očekivati pozitivan ishod". Izgleda, međutim, da slučaj još nije uzet u razmatranje.

Saudijke i dalje moraju da imaju dozvolu staratelja za rad, putovanje ili udaju.

Veliki muftija Saudijske Arabije šeik Abdul Aziz bin Abdulah al-Šeik izjavio je da zabrana vožnje za žene štiti društvo od "zla".

U svom govoru Al-Šeik je rekao da pitanje da li ženama treba dati pravo da voze ne treba da bude jedno od najvažnijih pitanja u suadijskom društvu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.