Nova medicinska oprema za više zdravstvenih ustanova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova medicinska oprema za više zdravstvenih ustanova

Ministri pravde i zdravlja, Nela Kuburović i Zlatibor Lončar, uručili su danas predstavnicima zdravstvenih ustanova nova sanitetska vozila sa pratećom medicinskom opremom i digitalni rentgen aparat namenjen Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".

Sanitetska vozila i rentgen aparat nabavljena su sredstvima iz oportuniteta - odnosno novcem koji je Ministarstvo pravde prikupilo od onih koji su umesto zatvorske kazne do pet godina izabrali da uplate novac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kuburović je novinarima kazala da Ministarstvo pravde već treću godinu zaredom raspisuje javni konkurs kako bi se rasporedila sredstva iz oportuniteta, te da je ove godine na 130 korisnika raspoređeno 445 miliona dinara.

Prema njenim rečima, kako je prioritet Vlade Srbije unapređenje zdravstvenog sistema, tako je i Komisija Ministarstva pravde dala prioritet zdravstvenim ustanovama.

"Preko 200 miliona dinara ove godine dodeljeno je različitim zdravstvenim ustanovama širom Srbije", kazala je Kuburović i navela da je za nabavku sanitetskih vozila izdvojeno 76 miliona dinara.

Za tri godine na javnom konkursu sakupljeno je više od milijardu dinara, a Ministarstvo zdravlja je na ta tri konkursa dobilo gotovo polovinu sredstava koja su dodeljena, kazala je Kuburović.

Kako je navela, zahvaljujući radu javnih tužilaštava i ove godine je bilo prikupljeno preko 15.000 završenih predmeta putem oportuniteta, a u budžetu bi trebalo da bude viš od 500 miliona dinara.

"Izmena zakona o krivičnom postupku 2014. godine omogućila je da danas imamo ova sredstva. To je bila jedna od antikoruptivnih mera, koja predviđa da se na jedan račun slivaju sva sredstva iz oportuniteta, kako bi se otklonile sve nedoumice i zloupotrebe koje su se ranije dešavale prilikom dodeljivanja tih sredstava", kazala je Kuburović.

Pozvala je sve ustanove i civilni sektor da razmisle koji su to projekti od javnog interesa i da se početkom godine prijave Komisiji u Ministarstvu pravde na novi javni konkurs.

Lončar je zahvalio u ime Ministarstva zdravlja i direktora zdravstvenih ustanova koje su dobile sanitetska vozila i dodao da mu je drago što ima priliku da promoviše i učestvuje u nečemu što ranije nije bio slučaj.

Kako je objasnio, ranije su za sanitete organizovani tenderi, firmi koja dobije se uplaćivalo milion evra i više, a nakon toga nestala bi i firma i novac, a ne bi bilo ni saniteta.

"U ovoj godini milion i po evra je uloženo u opremu zdravstvene ustanove iz oportuniteta. Od 2016. godine do danas uloženo je četiri miliona evra. Za jednu sredinu kada dobije ovakav sanitet znači kao da su dobili pokretnu bolnicu, stvar koja spašava ljudske živote", kazao je Lončar.

Napomenuo je da to nisu samo saniteti, već ima i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, rentgen aparati, ultrazvučni aparati, aparati za anesteziju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.