Nova korisna funkcija za ChatGPT besplatna za sve

Izvor: Piplmetar.rs, 12.Avg.2023, 18:31

Nova korisna funkcija za ChatGPT besplatna za sve

Umesto da svaki put kada razgovarate sa četbotom veštačke inteligencije na početku konverzacije dajete uputstva o tome kako treba da izgleda njegov odgovor, sada jedno možete primeniti na sve buduće razgovore. Naime, funkcija za prilagođena ChatGPT uputstva koja je kompanija OpenAI dodala za pretplatničke naloge prošlog meseca, sada je besplatna za sve korisnike, piše Mashable.
Funkcija pod nazivom Custom instructions obezbeđuje da četbot automatski generiše svoje odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u budućim konverzacijama koje vodite sa njim na osnovu samo jednog uputstva koje se može dodati i po potrebi menjati u podešavanjima.
Uputstva možete aktivirati u podešavanjima sa tri tačkice u donjem levom uglu kod korisničkog imena. Klikom na njih pojaviće se opcija „Custom instructions“, koja će ponuditi dva polja za unos teksta od kojih svaki ima ograničenje od 1500 karaktera.
Prvo polje i primer koji daje OpenAI o načinu na koji polje treba popuniti izgleda pomalo zastrašujuće. OpenAI pita šta biste hteli da ChatGPT zna o vama kako bi obezbedio bolje odgovore, a za ideje o popunjavaju predlaže odgovore na pitanja kao što su: gde živite, čime se bavite, koji vam je hobi i drugo.

Screenshot ChatGPT
Na sreću, da bi funkcija radila, popunjavanje prvog polja nije obavezno. U drugom polju kompanija pita na koji način biste hteli da ChatGPT odgovara, a u predlozima daje korisne instrukcije. Neke od njih su odgovori na pitanja o tome koliko bi ChatGPT trebalo da bude formalan, koliko bi odgovori generalno trebalo da budu dugački i da li bi bot trebalo da ima svoje mišljenje ili da ostane neutralan.
Na dnu prozora nalazi se „prekidač“ kojim se opis može primeniti na sve buduće konverzacije, a podešavanje se uvek može menjati po potrebi. Ova funkcija nudi potencijalno beskonačne efekte na način korišćenja AI četbota, od kojih su neke bizarne, dok su druge praktične.
Interesantni “hak” koji čini da ChatGPT “pobrljavi” Naime, više ljudi je na nekadašnjoj društvenoj mreži Twitter, sada X, podelilo na koji način koristi ovu funkciju. Jedna od tih bizarnih primena je unošenje slova „a“ u oba polja za ChatGPT prilagođena uputstva sve dok se ne uključi ograničenje za broj karaktera.
Weird, “unsafe” responses from ChatGPT 3.5 after setting custom instructions to 1500 repetitions of “ a” and prompting with an incomplete sentence.
Excerpts seem to “tour” mildly disallowed behaviors: unprompted self-harm, nudity, bio details of a (confabulated) non-celebrity. pic.twitter.com/NgIOLkm9Kc

— Riley Goodside (@goodside) August 3, 2023

Ovakvo „uputstvo“ botu je omogućilo da zaobiđe neka „nedozvoljena“ ponašanja i razgovore, kao što su golotinja, samopovređivanje i drugo. Uz to, bot je posle ovakvog podešavanja nastavljao rečenice koje mu je korisnik poslao, a nije ih dovršio. Sličan efekat, navodno se može napraviti i sa drugim slovima, ali se kao i u slučaju slova „a“, moraju dodati razmaci.
Drugi su zadali ChatGPT botu da se izražava kao razni književnici tokom istorije, koristi perspektivu pogleda na svet filozofa i slikara, kreativnost naučnika, uz reči koje koriste „sve slavne ličnosti“, i to sve u istom uputstvu. Kako će se četbot sa ovakvim uputstvima snalaziti, možete videti i sami ukoliko imate otvoren nalog na OpenAI platformi koji se može napraviti besplatno.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.