Nova knjiga Dušana Zurovca: Ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova knjiga Dušana Zurovca: "Ljudi"

ISTOČNO SARAJEVO - "Život piše, a pisci prepisuju stvari, tako da je ovo knjiga koju sam prepisao od života", rekao je Zurovac, pojašnjavajući motive koji su ga nagnali da pripremi i objavi ovo delo na 450 stranica.

Prema njegovim rečima, tematika ovog rukopisa veoma je jednostavna - to je priča o njegovom detinjstvu, o dečaku koji je "zapamtio pogrom crvenog terora" posle Drugog svetskog rata, a posebno 1948. godine.

"To je prvi dio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjige, dok drugi dio, koji se zove "Iz drugog ugla" čine savremene priče čiji su glavni likovi mali obični ljudi, nesretnici, koji, svaki na svoj način, imaju vlastiti pakao, a ja sam, eto, pokušao da objasnim, da protumačim njihov psihološki profil", naveo je Zurovac.

Šipovac: Knjiga je pisana originalnim knliževnim izrazom

Akademik Nedeljko Šipovac za ovu knjigu je rekao da je pisana originalnim književnim izrazom, "jezikom koji je čist kao biser, sadržajan, ekonomičan, jezik njegovog Nevesinja, gdje je riječima tesno, a mislima i emocijama široko".

"Pisac je potpuno originalan i po izboru tema i po pretakanju te životne građe na područje jezika i po galeriji likova koje nam prezentuje u pedeset i četiri priče, od kojih neke, u to sam siguran, imaju antologijsku vrednost", zapisao je Šipovac u recenziji najnovijeg Zurovčevog rukopisa.

Šipovac smatra "da u RS nemamo zrelijeg pripovedača od Dušana Zurovca, pogotovo što naša književna produkcija, koja je bogata kvantitetom, a siromašna kvalitetom, još uvek nije dobila svoga Jovana Skerlića ni svoju istoriju književnosti".

Babić: Nije lako čitljiv

Književnik Nedeljko Babić, u svojoj recenziji Zurovčevih "LJudi", konstatuje da je ovaj autor zreo pripovedač pavićevskog tipa, što znači da nije lako čitljiv.

"Zurovac se bavi unutrašnjom dramom ibzenovskog tipa. Jeste, samo je prividno ta drama ostala na površini, ali onaj ko misli da dohvati u cjelini priču mora se potruditi, jer svi vanjski rekviziti, svi opisi, ljudi i sredina samo su u funkciji sugerisanih unutrašnjih drama njegovih antijunaka, dok je u sredini mali, nesretni čovjek, koga razdiru unutrašnje more i duševna patnja", zapisao je Babić.

On upozorava sve one koji će čitati ovu knjigu da se "ne zavaravaju", jer ovde nije reč "o lakoj i površnoj priči, priči koja se priča radi priče. "Naprotiv",kaže Babić, "to je slojevita naracija sa naglašenom porukom i otvorenom dilemom smisla života".

Zurovac, kako skromno navodi u svom životopisu, rođen je "u svitanje, licem na svetog Dimitrija Solunskog, u tvrdom nevesinjskom selu Luci".

Objavljivanje Zurovčeve knjige "LJudi" podržalo je Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

On je do sada objavio knjige "Zapisi iz mostarske tamnice", "Na straži u Sarajevu", "Rastanak na Palama", "Šesto dvadeset i šest dana" i "Zločin u Sarajevu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.