Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova istraga protiv Šandora Kepira

Budimpešta -- Tužilaštvo u Budimpešti pokrenulo novu istragu protiv Šandora Kepira zbog sumnje na zločine u Drugom svetskom ratu u Vojvodini

Zbog krivičnog dela nasilja prema civilnom stanovništvu, tužilaštvo je pokrenulo istragu u slučaju Šandora Kepira, potvrdio je portparol tužilaštva Atila Morvai, prenosi mađarska agencija MTI. Kepira je Centar Simon Vizental identifikovao je kao osobu koja je pred mađarskim sudovima 1944. i 1946. osuđena za ratni zločin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali nikada nije odslužio zatvorsku kaznu.

Centar Simon Vizental bavi se otkrivanjem nacističkih ratnih zločinaca.

Kepiro, sada star 93 godine, je osuđen zato što je kao kapetan mađarske žandarmerije 23. januara 1942. učestvovao u novosadskoj raciji, kada je ubijeno više od 1.200 Jevreja, Srba i Roma.

Okružni sud u Budimpešti saopštio je 1. marta da desetogodišnja zatvorska kazna na koju je 1944. osuđen Kepiro ne može biti sprovedena jer nisu nađena dokumenta koja bi potvrdila tu presudu.

Kepiro, koji se 1996. vratio u Mađarsku iz Argentine, u više navrata je odbacio sve optužbe za ratni zločin, tvrdeći da je suđenje 1944. bilo namešteno i da je zato kasnije poništeno.

Zurof s Koštunicom i Tadićem

Premijer Vojislav Koštunica razgovarao je s direktorom Centra Simon Vizental, Efraimom Zurofom. Zurof se interesovao za slučajeve ratnih zločinaca na jugoslovenskom prostoru tokom Drugog svetskog rata.

Vladina kancelarija za medije je saopštila da su razgovarali o Šandoru Kepiru, Milivoju Ašneru i Ivu Rojnici. Sastanku je prisustvovao i ministar pravde Srbije Zoran Stanković.

"Republika Srbija će preko svojih nadležnih institucija i posebno Specijalnog tužilaštva za ratne zločine, učiniti sve u prikupljanju dokaza i pristupa svedocima kako bi nadležni organi Mađarske i Hrvatske mogli da sprovedu odgovarajuće postupke", kazao je premijer.

Kepiro je, kao policijski kapetan mađarske žandarmerije, pred mađarskim sudovima 1994. i 1946. osuđen za ratni zločin, ali nikada nije izdržao zatvorsku kaznu. Osuđen je zato što je 1942. učestvovao u novosadskoj raciji kada je ubijeno više od 1.200 Jevreja, Srba i Roma.

Ašner i Rojnica su, piše u saopštenju, kao pripadnici ustaškog pokreta počinili ratne zločine na prostoru fašističke Nezavisne države Hrvatske.

Zajednički je ocenjeno da međunarodna i domaća javnost treba da budu obaveštene o naporima da se sprovedu efikasni sudski postupci protiv navedenih lica.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je tokom razgovora sa direktorom Centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom da je privođenje pravdi svih zločinaca iz dalje, ali i bliže, prošlosti i suočavanje da istinom neophodno za pomirenje i prosperitet svih država i naroda regiona.

U saopštenju se navodi da su Tadić i Zurof razgovorali o "nerešenim slučajevima iz perioda Drugog svetskog rata, posebno o Šandoru Kepiru, Milivoju Ašneru i Ivu Rojnici, koji već godinama žive slobodno, iako postoje dokazi da su počinili zločine protiv srpskog i jevrejskog naroda u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.