Nova irska vlada

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova irska vlada

Stranke Fin Gejl i laburisti postigli dogovor o formiranju nove irske koalicione vlade. Novi premijer lider stranke Fin Gejl, Enda Keni.

Dve najveće parlamentarne stranke u Irskoj - stranka desnog centra Fin Gejl i Laburistička stranka levog centra, postigle su dogovor o formiranju nove koalicione vlade.

Stranke su pregovarale od ponedeljka nakon vanrednih izbora, održanih prošle sedmice, na kojima je najveći gubitnik bila do sada vladajuća stranka Fiona Fojl. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Drago mi je da vam saopštim da smo postigli dogovor, na čijim se detaljima sada radi", izjavio je lider stranke Fin Gejl, Enda Keni, koji će biti novi premijer, javio je Rojters.

Keni i lider laburista Emon Gilmor su izjavili da će dogovor o spornim pitanjima, kao što su smanjenje potrošnje u javnom sektoru, porezi i vremenski okvir za smanjenje budžetskog deficita do granice u okviru Evropske unije od tri odsto BDP-a, koji su postigle dve stranke, biti saopšten kasnije, kada se objavi program za vladu.

Vanredni izbori u Irskoj su raspisani zbog ekonomskog sloma zemlje, a vlada u Dablinu je bila primorana da sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom potpiše Sporazum o finansijskoj pomoći od 85 milijardi evra.

Do sada vodeće opozicione stranke su odnele istorijsku pobedu - Fin Gejl je osvojila 76 mesta u parlamentu od ukupno 166, a Laburistička stranka 37, dok je Fiona Fojl, koja je do sada imala 78 poslanika, osvojila samo 20 mesta.

Birači su, kako se smatra, kaznili vladu zbog privrednog kolapsa i dužničke krize, a Fin Gejl je pobedila, iako ne sa apsolutnom većinom glasova, zahvaljujući predizbornom obećanju da će ponovo pregovarati o uslovima kredita sa EU i MMF-om.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.