Nova hapšenja u aferi Azotara

Izvor: RTS, 21.Mar.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja u aferi Azotara

Privedeno 12 osoba u nastavku slučaja "Azotara". Među uhapšenima i komercijalni direktor Azotare Vlado Krković i vlasnici i direktori nekoliko privatnih preduzeća. Sumnje se da su uhapšeni oštetili državni budžet za 66 miliona, a Azotaru za 420 miliona dinara.

11.40 - Policija saopštila da je u današnjoj akciji u vezi sa slučajem Azotara uhapšeno ukupno 12 osoba.  

09.25 - Jedanaest osoba je privedeno u nastavku slučaja "Azotara", a za još jednom osobom se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << traga, saznaje RTS. Među uhapšenima i komercijalni direktor Azotare Vlado Krković.

U nastavku slučaja Azotara, inspektori Radne grupe Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su 12 osoba, saznaje RTS.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je da je akcija hapšenja osumnjičenih za malverzacije u Azotari samo jedna u nizu akcija koja pokazuje da je sistem počeo da funkcioniše.

Selaković je naveo da svi oni koji su govorili da sistem ne funkcioniše i da svu borbu protiv korupcije vodi pojedinac sada, iz dana u dan se demantuju i razuveravaju.

"Nadležni organi, MUP, tužilaštvo i pravosuđe rade svoj posao samostalno i nezavisno, u zavisnosti od toga o kom organu je reč", istakao je Selaković, i dodao da Srbija na taj način pokazuje da ima pun kapacitet da se bori protiv korupcije.

Oni se sumnjiče da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetitli budžet Republike Srbije za gotovo 66 miliona dinara. Malverzacijama sa prodajom regresiranog i neregresiranog đubriva, saznajemo, Azotara je oštećena za gotovo 420 miliona dinara.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da su uhapšeni komercijalni direktor HIP "Azotare" Pančevo Vlada Krković, direktor "GB Frigologistik" doo Novi Sad Branko Jurišić, vlasnik preduzeća "GB Frigologistik" Slavko Guberinić, Radivoje Božović iz Sremske Kamenice, Drago Stojaković iz Novog Sada, vlasnik i direktor preduzeća "Neno trejd" Zoran Mijajlović iz Vrbasa.

Među uhapšenima je i vlasnik preduzeća "Alero union" iz Vrbasa Savo Roganović, vlasnik preduzeća "MAT" iz Novog Sada Drago Popin, vlasnik preduzeća "Agro bosman" iz Novog Sada Milisav Filipić, vlasnik preduzeća "Agro fiš trejd" iz Subotice Saša Ostojić, vlasnik preduzeća "Jokom" iz Beograda Bojan Joksimović.

Policija je naknadno saopštila da je uhapšen i direktor preduzeća "Polet plus" iz Bora Danojlo M.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja.

Dopunom krivične prijave biće obuhvaćeni i privremeni zastupnik kapitala "HIP Azotara" Radoslav Vujačić iz Novog Sada, kao i zamenik direktora Mihailo Grujić, protiv kojih je 24. novembra prošle godine podneta krivična prijava i određen pritvor.

Osumnjičeni Vujačić, Grujić i Krković su u toku 2010 i 2011. godine omogućili preduzećima "Frigologistik", "Mat", "Agro fiš trejd" i "Polet plus" da od pančevačke Azotare nabave regresirano đubrivo po cenama nižim za iznos regresa od 65,7 miliona dinara iako na to Uredbama Vlade Srbije nisu imali pravo. Time su oštetili budžet Srbije za navedeni iznos.

Osumnjičeni Vujačić, Grujić i Krković su tokom 2010. godine prodali 15.450 tona raznog mineralnog đubriva preduzeću "GB Frigologistik", a nisu obezbedili naplatu. Oni su, takođe, dozvolili ovom preduzeću dalju isporuku veštačkog đubriva uz zahtevanu i primljenu novčanu naknadu od 20 evra po toni, što iznosi 253.000 evra, čime je Azotari načinjena šteta od 194,9 miliona dinara.

Takođe, osumnjičeni nisu obezbedili adekvatne garancije naplate prilikom prodaje 8.100 tona regresiranog mineralnog đubriva i 6.496,8 tona neregresiranog mineralnog đubriva čime je Azotari pričinjena šteta od gotovo 420 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFERA AZOTARA: U toku saslušanje 12 osumnjičenih za malverzacije

Izvor: Kurir, 21.Mar.2013

Akciju kriminalističke policije potvrdio je i direktor Milorad Veljović, a policija je saopštila da je u akciji uhapešno 12 osoba..BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje 12 osumnjičenih koji su privedeni u nastavku istrage za malverzacije u pančevačkoj "Azotari",...

Nastavak na Kurir...

Nova hapšenja u aferi Azotara

Izvor: Blic, 21.Mar.2013

Inspektori Radne grupe Uprave kriminalisticke policije privode 12 osoba u nastavku slučaja Azotara...Među njima su jedan funkcioner HIP Azotare Pančevo i vlasnici i direktori nekoliko privatnih preduzeća, saznaje RTS...Oni su osumnjičeni da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog djubriva...

Nastavak na Blic...

Hapšenja u aferi Azotara

Izvor: Mondo, 21.Mar.2013

Kako RTS saznaje inspektori Radne grupe Uprave kriminalističke policije privode 12 osoba u nastavku slučaja Azotara. Osumnjičeni se terete za malverzaciju "tešku" 66 miliona dinara...Među osumnjičenima su jedan funkcioner HIP Azotare Pančevo i vlasnici i direktori nekoliko privatnih preduzeća...Oni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.