Nova hapšenja Crvenih beretki u Srbiji

Izvor: Southeast European Times, 26.Sep.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja Crvenih beretki u Srbiji

Istraga aktivnosti jedinice za specijalne operacije mogla bi da baci novo svetlo na atentat na Đinđića.

26/09/2011

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 26.9.2011.

Srpska policija je 20. septembra uhapsila četiri bivša pripadnika jedinice za specijalne operacije, koja je organizovala pobunu protiv vlade u novembru 2001. godine. Peti optuženi, iz jedinice poznate pod nazivom Crvene beretke, izbegao je hapšenje jer se nalazi van >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemlje.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je posle hapšenja da je od „državnog značaja“ da se otkrije moguća politička pozadina njihove pobune. „Očekujem da će istraga dati odgovore, kao što [očekuju] i porodica Zorana Đinđića i svi građani Srbije“, rekao je Đelić.

Crvene beretke su bile specijalna jedinica srpske tajne policije, formirana tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Bivši komandant jedinice Milorad „Legija“ Ulemek, osuđen je na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Zorana Đinđića 2003. godine u Beogradu.

Za neke beogradske političare i analitičare najnovija hapšenja pokazuju da se konačno rasvetljavaju političke veze koje stoje iza Đinđićevog ubistva. Drugi, međutim, vide to kao deo predizborne kampanje u Srbiji i sumnjaju da će doneti rezultate.

Svi se slažu da je neophodno pronaći one koji su naredili ubistva. U srpskoj javnosti vlada sumnja u to da su ga organizovali samo Ulemek i njegov „Zemunski klan“.

Advokat Božo Prelević, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u Đinđićevoj vladi, kaže da je dobro što se vodi takva istraga. Međutim, rekao je on, istragu je trebalo pokrenuti mnogo ranije.

Deceniju posle pobune 2001. godine, dodao je on, postoji velika verovatnoća da će nakon toliko vremena biti teško naći dokaze.

Član zemunske bande Miloš Simović, koji je uhapšen u Hrvatskoj posle višegodišnjeg skrivanja, rekao je na suđenju da zna ko je naložio ubistvo Đinđića i ko je među političarima znao da će on biti ubijen.

„Simovićeva izjava nije revolucionarna jer su i drugi pripadnici bande to ranije rekli, pa opet tužilaštvo nije do sada učinilo ništa. Ovom izjavom optuženi pokušava da postigne nagodbu sa tužilaštvom koja bi mogla da ublaži njegovu kaznu“, rekao je Prelević za SETimes.

„Mislim da je svrha svega ovoga samo da se skrene pažnja javnosti sa tri teme -- Kosova, odnosa sa EU i teške ekonomske situacije“, dodao je on.

Miloš Đorelijevski, novinar koji je izveštavao sa suđenja optuženima za ubistvo Đinđića, kaže da je teško očekivati da Ulemekovi podređeni pruže više informacija o događajima nego on sam.

„Trenutni opozicioni političari i njihovi saradnici, koji su navodno znali da će Đinđić biti ubijen, sporadično se pominju u javnosti. Neki od njih bili su privedeni nakon ubistva premijera, ali su oslobođeni bez podizanja optužnice, a neki čak nikada nisu ni ispitani, što ostavlja utisak da se njihova imena pominju u sklopu predizborne kampanje“, rekao je Đorelijevski za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.