Nova donacija, stari darodavac

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2017, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova donacija, stari darodavac

Humani čitalac "Vesti" iz grada Karlsrue u Nemačkoj, koji je nedavno poslao 50 evra porodici Petkov iz Beograda, odlučio je da ih ponovo obraduje i to novom donacijom od još 100 evra. Desetogodišnji Sergej Petkov koji se od rođenja bori sa spinom bifidom, sindromom Arnold aiari i hidrocefalusom, pridobio je simpatije gospodina koji želi da ostane anoniman, a ovakvi gestovi bude nadu kod Sergejove mame Vesne da će uspeti da dođu do zaključka zašto njihov sinčić ne govori.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />- Sergej ima harizmu koja razoružava. Veliko hvala ovom divnom čoveku iz Nemačke. Bili smo oduševljeni njegovom dobrotom kada nas je prvi put kontaktirao. Nedugo potom nam je poslao prvu donaciju, a sada, kada je stigla i druga, ne možemo da verujemo da takvih ljudi ima - rekla je Vesna Petkov našim novinarima.

Nažalost, njenog sina zli usud prati od rođenja, jer je na ovaj svet stigao sa oštećenjem na kičmenom stubu, a zbog hidrocefalusa ugrađena mu je pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini, ustanovljen je novi problem, sindrom zbog kojeg njemu hrana umesto u želudac odlazi u pluća. Nakon intervencije koja je trebalo da mu pomogne u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, njegovo stanje je danas još gore. Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori. Pre operacije, disao je samostalno i mogao je da govori, pa se roditelji pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina, ako je operacija, kako su lekari rekli, bila uspešna.

- Mi smo zbog svega toga odlučili da potražimo pomoć u Italiji, na klinici Bambino Geco koja se bavi ovakvim stanjima. Kontaktirali smo ih, poslali kompletnu dokumentaciju i sada čekamo odgovor šta oni mogu da urade za našeg Sergeja i koliko bi to koštalo. Očekivana suma je za početak oko 10.000 evra. Za sada smo prikupili nešto više od 6.000. Nažalost, sami nemamo novca da platimo put i lečenje. Jedva uspevamo da mu obezbedimo osnovnu negu koja mu je potrebna, jer je sve jako skupo - priča mama Vesna.

Dodaje da im veliki problem predstavlja i boca za kiseonik koju moraju da nose uvek sa sobom. Rešenje je pokretni koncentrator kiseonika, ali on je nedostižan za Petkove.

- Sergej je uprkos svim zdravstvenim tegobama mentalno očuvan dečak, kome prija druženje kao i svoj drugoj deci. Voli da provodi vreme u parku, ali je svaki izlazak veoma komplikovan. Mnogo bi nam pomogao u svakodnevnom životu pokretni koncentrator kiseonika, koji se nosi kao torba na ramenu, a koji bi zamenio velike boce kiseonika. Kako košta 3.000 evra, nažalost mi to ne možemo obezbediti. Značio bi nam i polovni, samo da je u funkciji - iskrena je Vesna.

Ističe da će se boriti do poslednjeg atoma snage da Sergeju bude bolje, jer, njegova želja za životom ne dozvoljava joj da odustane.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.