Nova diplomatska kriza između Otave i Pekinga

Izvor: Beta, 09.Maj.2023, 07:46

Nova diplomatska kriza između Otave i Pekinga

Kanada je saopštila da proteruje kineskog diplomatu koga je optužila da je pokušao da zastraši kanadskog poslanika zbog kritika na račun Kine.Između dve zemlje nastupila je nova diplomatska kriza za koju Peking optužuje Otavu da je odgovorna."Nećemo tolerisati nijedan oblik stranog mešanja u naše unutrašnje stvari", rekla je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli, najavljujući proterivanje diplomate.Kako se nezvanično saznaje, zvaničnik kineskog konzulata u Torontu Džao Vei biće deportovan u roku od pet dana.Kina je saopštila da je Kanada "sabotirala" njihove bilateralne odnose proterujući kineskog diplomatu."Kina će preduzeti čvrste kontramere", navodi se u saopštenju kineske ambasade u Kanadi.Kineski diplomata je optužen zbog pokušaja zastrašivanja kanadskog poslanika Majkla Čonga i njegove porodice zbog kritika prema Pekingu, posebno po pitanju Ujgura.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova diplomatska kriza; Proteran ambasador

Izvor: B92, 09.Maj.2023

Kanada je saopštila da proteruje kineskog diplomatu koga je optužila da je pokušao da zastraši kanadskog poslanika zbog kritika na račun Kine.

Nastavak na B92...

Kina negira optužbe za mešanje u unutrašnje poslove Kanade

Izvor: Beta, 09.Maj.2023

Kineska ambasada u Kanadi odbacila je u ponedeljak optužbe za mešanje u unutrašnje poslove Kanade i obećala da će preduzeti odlučne kontramere nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Kanade proglasilo zvaničnika generalnog konzulata Kine u Torontu personom non grata.Kinesko diplomatsko i konzularno...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.