Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova čitanja Svetlane Velmar Janković"

BEOGRAD -

Da srpska nauka o istoriji književnosti ima sjajan podmladak pokazalo se danas u Bibolioteci grada Beograda gde je održan okrugli sto na temu "Nova čitanja Svetlane Velmar Janković" na kome je 10 mladih žena na doktorskim studija podnelo saopštenja pred svojim mentorom prof, dr Mihajlom Pantićem i akademikom čije su delo analizirale.

Omiljena autorka romana ("Ožiljci", "Lagum", "Bezdno", "Prozraci"...) eseja, pripovedaka ("Dorćol", "Vračar", "Glasovi") knjiga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za decu, istoriografskih studija ..., zjavila je Tanjugu da je "oduševljena što je stigla tako predivna generacija istraživača književnosti".

"Veoma sam iznenađena, jer sam ovde videla, ono što sam samo slutila, da moja dela imaju trajan odjek i to kod generacije koja još stasava, a otkrili su mi o mom radu što nisam ni slutila i što nisu uočili ni pisci mudriji od mene" nastavila je književnica, dobitnica "NIN"-ove za roman godine i brojnih priznanja koja je i sama napisala izvanredne studije o srpskim piscima.

Velmar Janković je ocenila da "niko do sada nije napisao tako kompletnu analizu njenog celokupnog opusa kao ovi mladi doktori nauka, koji su se saživeli sa mojim delima i niko mi nije odao ovakvu počast, kao što sam je dobila danas"

Moderator okruglog stola prof. Pantić je istakao da je ideju za ovakav skup posvećen Svetlani Velmar Janković potekao od najstarije učesnice Stanislave Barać (30) koja je otvorila skup prezentacijom stvaralaštva Mimi V. Vulovićeve, Svetlanine majke koja je pisala poeziju i priče i objavljivala u prestižnom kulturnom časopisu "Misli" između dva rata.

On je naglasio da su ostale učesnice same odabrale teme i podnele mu koncepte saopštenja da ne bi došlo do ponavljanja .

Publika je mogla da se uveri da su svi referati rezultat veoma dubinskih analiza i istraživanja koje pokazuju zrelost autorki.

U prvom delu okruglog stola bilo je podneto pet radova koji su polazili od romana Svetlane Velmar Janković dok su se u drugom delu tekstovi bavili njenim esejima, zbirkama priča i prozom za decu i mlade i istorijom Beograda ("Kapija Balkana")

Nakon referata o književničinoj majci sledili su radovi: Mine Đurić ("SVJ i stara srpska književnost") Aleksandre Ugrenović ("Istorijski narativ u romanu " Vostanije"), Aleksandre Žeželj Kocić ("Pogledi izdaleka i izbliza u prozi SVJ"), Jane Aleksić ("Sumanuta istorija, gramatika i simbolika identiteta"),

U drugom delu saopštenja su podnele : Biljana Jovanović( " O nekim stilskim i poetičkim karakteristikama zbirke priča ' Glasovi' SVJ"), Dunja Dušanić ("Imaginarni Dorćol") Jasmina Arsenović (!Eseji SVJ") Milica Lazović ("Kapija Balkana SVJ :grad na među svetova") i Maja Dimitrijević ("Odučavanje od straha") .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.