Nova cenzura u Severnoj Koreji: Kim Džong Un se zakleo

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 16:24

Nova cenzura u Severnoj Koreji: Kim Džong Un se zakleo

Severna Koreja uklonila je danas sve članke sa sajtova državnih medija u kojima se pominje ujedinjenje sa Južnom Korejom.

To je učinjeno nakon što je lider te zemlje Kim Džong Un nazvao Južnu Koreju "primarnim neprijateljem Severne Koreje" i zakleo se da neće tražiti ujedinjenje sa svojim južnim susedom.

Od danas je sa veb-sajta Centralne novinske agencije Severne Koreje uklonjena ili izbrisana većina članaka koj sadrže reference o ujedinjenju, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su "mirno ujedinjenje", "veliko nacionalno jedinstvo" i "severna polovina", prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Taj potez severnokorejskih vlasti je usledio nakon je Kim Džong Un, tokom partijskog sastanka na kraju 2023. godine definisao veze između dve Koreje kao odnose između "dve države koje su neprijateljske jedna prema drugoj".

U govoru održanom 16. januara Kim je naglasio da bi Južnu Koreju trebalo smatrati za "primarnog, nepromenljivog glavnog neprijatelja" Severne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.