Nova bruka Crne Gore, povučen skandalozan potez? Albanci da, Srbi ne

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 12:19

Nova bruka Crne Gore, povučen skandalozan potez? Albanci "da", Srbi "ne"

Održavanje Sretenjske akademije u Centru za kulturu Opštine Pljevlja uznemirilo je deo crnogorske javnosti.

Eksperti tvrde da Srbi u Crnoj Gori ne bi smeli da slave praznik druge države, što ne važi za Albance, koji svake godine u toj državi obeležavaju Dan albanske zastave.

Za razliku od Sretenja, koje je državni praznik Srbije, Dan albanske zastave je i praznik albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori, o čemu je odluku doneo Nacionalni savet Albanaca, pojašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vijesti.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vijestima je, kažu, indirektno saopšteno da proslavu praznika drugih države ne mogu organizovati opštine. Međutim, taj resor, dodaju, na čijem je čelu Fatmir Đeka, nije precizirao da li lokalne uprave smeju da organizuju proslave tih praznika ako ih slave manjinski narodi i zajednice.

Objašnjeno je da, shodno članu 8, stav 1 Zakona o manjinskim pravima i slobodama, manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo izražavanja, čuvanja, razvijanja, prenošenja i javnog ispoljavanja nacionalnog, etničkog, kulturnog, verskog i jezičkog identiteta, kao dela njihove tradicije.

"Organizaciju proslava povodom dana praznika u drugim državama mogu organizovati predstavnici stranih predstavništva sa sedištem u Crnoj Gori, organizacije ili društva koja obavljaju svoju međunarodnu delatnost u okviru postojećih zakonskih okvira", piše u odgovoru iz resora za manjine.

Najava sinoćne Sretenjske akademije u Centru za kulturu u Pljevljima izazvala je i reagovanja stranaka, a tim povodom su se juče oglasili iz Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, koji su glavni koalicioni partneri saveza "Za budućnost Pljevalja" (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija). Oglasio se i opozicioni DPS, koji je zahtevao smenu predsednika opštine Pljevlja.

Poručili su da opština Pljevlja nema nadležnosti da slavi praznike drugih država, pa ni "bratske, komšijske i drage Srbije".

Iz pljevaljskog PES-a su upozorili da odluka predsednika opštine Daria Vraneša da organizuje proslavu praznika druge države preti da izazove ozbiljnu krizu lokalne vlasti. Oni su naveli da očekuju od Vraneša da poštuje taj princip i zakonsku obavezu. Uz upozorenje Vranešu da mu ovo nije prvi put, naveli su da njegova samovolja u "velikoj meri odudara i od onoga što njegova politička partija radi na državnom nivou, čime pokazuje da ne poštuje ni politiku subjekta koji trenutno predstavlja".

"Stoga, ukoliko se nastavi s ovim pojedinačnim izletanjima, logično je da sve posledice za političku krizu u Pljevljima preuzme upravo onaj ko misli da može vladati sam, bez saradnje s ostalim koalicionim partnerima", upozorili su iz PES-a.

Iz pljevaljskog odbora demokrata saopštili su da nisu bili konsultovani o organizaciji Sretenjske akademije, odnosno obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 od proglašenja Sretenjskog ustava.

Podsetili su da su Pljevlja "multinacionalna i multikulturalna sredina principijelno", poručujući da obeležavanje datuma iz istorije i kulturnog naseđa svih naroda koji žive u opštini mora biti isključivo uz poštovanje Ustava, poštovanja srazmerosti i izbalansiranosti u trošenju javnog novca u delu kulturnih događaja.

Predsednik opštine Pljevlja Dario Vraneš saopštio je da ne razume zbog čega nekog iritira akademija povodom, kako je naveo, svenarodnog ustanka naših predaka.

On je za portal Radio-televizije Crne Gore sinoć rekao da mnogi narodi neguju tradicije, poštuju pretke koji su ih oslobađali od raznih okupatora.

"Ne razumem shvatanje kolega iz PES-a zašto ih iritira akademija povodom jednog svenarodnog ustanka naših predaka. Kao da osuđujete akademiju zbog dana pobede nad fašizmom", kazao je Vraneš.

Kao da nekom u Crnoj Gori i sada smeta sve što je srpsko, rekao je Vraneš i dodao:

"Ako im ne smeta proslava dana veštica, raznorazne nove godine, ne znam u čemu je problem kada srpski narod, koji je u Pljevljima u velikoj većini, slave svoje pretke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.