Nova bespilotna letelica SIRTAP se razvija i u Srbiji? Posao vredan 495 miliona evra (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2023, 22:32

Nova bespilotna letelica SIRTAP se razvija i u Srbiji? Posao vredan 495 miliona evra (VIDEO)

Kompanija Airbus i špansko Ministarstvo odbrane potpisali su ugovor za razvoj i kupovinu SiRTAP bespilotne letelice taktičkog doleta u sredu 29. novembra

Ministarstvo odbrane Španije potpisalo je ugovor sa kompanijom Airbus za razvoj i nabavku nove bespilotne letelice SIRTAP. Oružane snage Španije trebale bi da dobiju skoro 30 novih dronova, komandne stanice kao i simulatore za nove bespilotne letelice.

Posao je vredan 495 miliona evra i predviđa isporuku ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << devet sistema SIRTAP španskim oružanim snagama. Svaki sistem se sastoji od po tri bespilotne letelice kao i jednog komandne stanice što znači da bi Španci u budućnosti mogli da raspolažu sa ukupno 27 bespilotnih letelica SIRTAP.

Prvi let SIRTAP drona očekuje se 2025. godine, a špansko Ministarstvo odobrane je saopštilo da će ovaj bespilotni sistem ući u upotrebu 2026. godine.

Više o tome saznajte u odličnom videu ispod.

Kako pišu svetski mediji poput “Defense News” među državama koje su iskazale interes za kupovinu ovih bespilotnih letelica su Kolumbija i Srbija. U vezi tih napisa kako prenosi “Defense News” pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je u julu izjavio da Srbija i kompanija Airbus razmatraju modalitet potencijalne industrijske saradnje kada je u pitanju SIRTAP program.

Kako je zamenik ministra odbrane Miloradović dalje naveo ova industrijska saradnja bi verovatno bila vezana za naoružavanje nove bespilotne letelice koja će u nastavku razvoja imati i naoružanje, a koje bi moglo da bude ono koje Srbija razvija i za domaću bespilotnu letelicu “Pegaz”. Po mišljenju stručnjaka to bi bila laserski vođena raketa koja se razvija za bespilotnu letelicu “Pegaz” na bazi kineske rakete FT-8D dometa do 5,5 km kao i planirajuće minobacačke mine kalibra 120 mm. Kako dalje navodi “Defense News” kao jedan od faktora koji SIRTAP može učiniti privlačan Srbiji su predviđeni relativno niski troškovi proizvodnje i njegove nabavke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.