Nov način kontrole hrane

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov način kontrole hrane

Na graničnim prelazima od sutra će se uzorci hrane uzimati jednom nedeljno, a rezultati o i ispravnosti će se javno saopštavati u Vladi Srbije.

Od sutra će u Srbiji biti primenjivano novo uputstvo o uzorkovanju proizvoda na graničnim prelazima, o čemu će svi zainteresovani biti informisani na transparentan način.

Kako je rečeno na sednici Grupacije laboratorija Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) protekle nedelje, uzorak će se uzimati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednom nedeljno.

Novo je i to što se neće uzorkovati proizvodi koji su do sada kontrolisani više puta, a nikada nije pronađeno nešto suprotno Zakonu o bezbednosti hrane.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Jan Boćanski objašnjavajući zainteresovanima šta ih čeka posle 1. oktobra, naglasio je da se moraju smanjiti troškovi koji su postojali u budžetu Srbije, pa će se uzorci na graničnim prelazima ubuduće uzimati jednom nedeljno.

U zemlji ima 47 laboratorija, ali su četiri laboratorije akreditovane za taj odgovoran posao, rekao je Boćanski.

Prema Boćanskom, ponedeljkom će se u Vladi Srbije održavati konferencija za novinare na kojima će biti iznošeni rezultati, koliko je ušlo proizvoda u zemlju, da li i koliko ima neispravnih, pa "će sve biti javno".

"Zakon o bezbednosti hrane će se strogo primenjivati i mi smo tu da ga sprovodimo u život", rekao je Boćanski.

On je naglasio da laboratorije ispituju kvalitet proizvoda, dok je inspekcija samo kontrolni organ. Kontrolisaće se proizvod, a ne dobavljač, a laboratorije će odgovarati za svoje analize.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.