Nov izveštaj o tržištu droge: Srpski kriminalci pomenuti preko 10 puta

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov izveštaj o tržištu droge: Srpski kriminalci pomenuti preko 10 puta

U novom izveštaju o evropskom tržištu narkotika koji su sastavili Evropski centar za praćenje droga i Evropol na nekoliko mesta pominje se i Srbija.

U tom izveštaju se ističe da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije dobro sarađuju s kriminalcima iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i "Balkanski kartel".

Srbija se najpre pominje u delu izveštaja koji se bavi trgovinom kokainom, a u kontekstu da ozbiljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igrači na tom tržištu, osim "tradicionalnih glavnih igrača", sasvim sigurno postaju i zemlje albanskog govornog područja i Srbija. Pri tom, napominje se i da su svi "lokalni" pripadnici organizovanih kriminalnoih grupa postali sposobni da sami nabavljaju, krijumčare i distribuiraju drogu iz zemalja Latinske Amerike do krajnjeg odredišta - najčešće EU.

Govoreći o EU, prema podacima iz Češke, propadnici srpskih organizovanih kriminalnih grupa već su preuzeli kontrolu nad trežištem kanabisa u toj zemlji, a takođe su među vodećima kada je reč o krijumčarenju kanabisa u EU.

Srbija je takođe, kako se navodi u izveštaju koji je objavljen, i na "Balkanskoj ruti" kretanja droga, koja počinje u Turskoj a tesno sarađuje s organizovanim kriminalnim grupama albanskog govornog područja i sa bugarskim kriminalnim grupama.

"Balkanski kartel", kako se još navodi, čine kriminalne grupe s prostora bivše Jugoslavije, odnosno najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, a koji odlično sarađuju međusobno ali i sa "susednim" kriminalnim grupama: Albancima, Bugarima, Italijanima. Glavne lokacije na kojima Balkanski kartel operiše u Evropi jesu Španija, Holandija, Nemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.

Ističe se da je "Balkanski kartel" razvio i poseban tim poslovanja "kraudsorsing", koji podrazumeva da nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Takođe njihovih tragova ima i u zemljama u kojima je kokain izuzetno jeftin, poput Kolumbije, Dominikanske Kolumbije i Ekvadora. Najviše srpskih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa ipak ima u Brazilu, gde su "glavni" u luci Santos.

U dokumentu se dodaje da je godišnje tržištu narkotika u EU vredno najmanje 30 milijardi evra, kao i da je identifikovano najmanje 5.000 organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno uključene u prodaju droge.

Izveštaj napominje da se uprkos merama za suzbijanje narkotika tražnja ne smanjuje a da se ponuda poboljšava, kao i da je proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigla istorijske vrhunce.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.