Notifikacije uništavaju koncentraciju

Izvor: Mondo, 12.Jul.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notifikacije uništavaju koncentraciju

Da li ste vi dovoljno koncentrisani na ono što radite?

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock. Koristite smartfon bez konekcije: Kod kuće skinite mape, rečnike, sve što može biti od koristi na putovanju, kako biste uštedeli kada budete u romingu, a i baterija će vam trajati duže.

Stručnjaci još uvek nisu baš sigurni kako upotreba pametnih telefona utiče na nivo produktivnosti i koncentracije kod čoveka. Međutim, nova studija državnog univerziteta Florida >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << donosi neke odgovore. U studiji se navodi da mobilne notifikacije mogu biti veoma loše po naš fokus, čak iako ne posegnemo za telefonom kako bismo odgovorili. Problem je u tome što razna upozorenja mogu prekinuti našu koncentraciju, odgovorili na njih ili ne. Ukoliko čujete da vam je stigla poruka, na primer, odmah ćete se zapitati od koga je, šta bi moglo da piše i šta biste odgovorili na nju. To razmišljanje dodatno opterećuje mozak pa osoba ne može da se posveti u potpunosi onom što u tom trenutku radi.

Autori studije Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert odradili su sa dobrovoljcima test pažnje kako bi došli do zaključaka. Učesnici testa su znatno lošije obavljali zadatke kada su njihovi telefoni zvonili ili vibrirali – istraživanje je otkrilo da su šanse da napravimo grešku tri puta veće. Učesnici testa nisu znali da će dobijati notifikacije od istraživačkog tima.

U suštini, nivo odvlačenja pažnje je bio isti kao i kada bi učesnici stvarno odgovorili na poziv ili poruku, što bi moglo imati ozbiljan uticaj na to kako koristimo telefone, recimo u toku vožnje, navodi Digital Trends.

Ako zaista želite da budete fokusirani na zadatak, ignorisanje notifikacija nije dovoljno. Isključite ih u potpunosti.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.