Notarima nije trebalo dati ekskluzivna prava

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notarima nije trebalo dati ekskluzivna prava

Ombudsman Saša Janković smatra da bi uspostavljanje moderne javnobeležničke službe u Srbiji bilo uspešnije da je ta služba uvedena postupno i da joj nije dat ekskluzivitet za sastavljanje određene vrste ugovora.

Janković ističe da bi bilo bolje da je notara više, a cena njihove usluge primerenije regulisana.

Takođe bil bi bolje i da prilikom izbora notara nije bilo propusta koji su uticali na legitimnost postupka i podjednak tretman kandidata, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mišljenju Zaštitnika građana koje je objavljeno na sajtu njegove kancelarije, prenosi Tanjug.

Prema njegvim rečima, potrebno je bez odlaganja detaljnije urediti način vršenja nadzora nad ispunjenošću uslova za rad javnobeležničkih kancelarija, uključujući i postojanje osiguranja za štetu usled nesavesnog, odnosno nepravilnog obavljanja delatnosti.

Zaštitnik građana je mišljenje dao u postupku kontrole rada Ministarstva pravde, pokrenutom po sopstvenoj inicijativi nakon saznanja o mogućim nepravilnostima u postupku imenovanja javnih beležnika.

Mišljenje je dato nakon izjašnjenja Ministarstva pravde. Janković je još naveo pet tačaka ključnih za rad notarske službe u Srbiji.

Ombudsman smatra da uspostavljanje javnog beležništva kao službe od javnog poverenja može da doprinese pravnoj sigurnosti i efikasnijem i bržem pravnom prometu u Srbiji, ali da bi to bilo uspešnije izvedeno da je njeno uspostavljanje išlo postupno.

Ostvarivanje prava i na zakonu zasnovanih interesa građana bilo bi slobodnije i pristupačnije, a uspostavljanje moderne javnobeležničke (notarske) službe uspešnije da joj nije dat ekskluzivitet za sastavljanje određene vrste ugovora.

"Odnosno da su uz novouspostavljene nadležnosti notarske službe zadržane konkurentne (istovremene, paralelne) nadležnosti, odnosno ovlašćenja sudova i advokature, kao i pravo građana da sami uobličavaju sopstvene pravne poslove, odnosno utvrđuju tekst saglasnosti svojih volja", navodi se u mišljenju zaštitnika građana.

Dodaje se da bi ostvarivanje prava i na zakonu zasnovanih interesa građana bilo pristupačnije da je broj notara veći, a cena njihovih usluga bolje i primerenije regulisana.

Janković smatra da je pri izboru notara bilo propusta koji su uticali na legitimnost postupka i prava kandidata na transparentnu proceduru, podjednak tretman i pravnu sigurnost, kao i da su pri konstituisanju Komore javnih beležnika načinjeni propusti u poštovanju zakonom predviđene procedure.

Ombudsman zaključuje da j potrebno bez odlaganja detaljnije urediti način vršenja nadzora nad ispunjenošću uslova za rad javnobeležničkih kancelarija, uključujući i postojanje osiguranja za štetu usled nesavesnog, odnosno nepravilnog obavljanja delatnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.