Nostalgija za Titovim danima

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nostalgija za Titovim danima

Na platou ispred beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije danas je predajom štafeta i umetničkim programom obeležen 25. maj, koji je u SFRJ slavljen kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

Štafete koje će ostati u "Kući cveća" gde se nalazi Titov grob predali su "drugarice i drugovi" pristigli iz bivših republika Jugoslavije i četiri grada Srbije, a prvi put ove godine stigla je i štafeta iz Libije.

Slovenačko-hrvatska štafeta, koja je krenula iz Slovenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << početkom maja, je "dokaz da bratstvo i jedinstvo nije izumrlo, već je još veće, kao i ljubav prema Titu", rekla je donosilac štafete iz Hrvatske Štefica Srića Žic, uz zvuke pesme "Druže Tito mi ti se kunemo".

Okupljene poštovaoce lika i dela doživotnog predsednika SFRJ pozdravio je predsednik Komunističke partije Srbije i Titov unuk Josip Joška Broz, koji se na tom, kako je rekao, svetom mestu zakleo da će se boriti za bolji život naroda.

Zabavni program počeo je himnom SFRJ "Hej Sloveni", a uz kulturno-umetničko društvo "Zora", kolo su zaigrali i okupljeni Komunisti.

Tito je poslednji put sedeo u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979. godine, kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenela najlepše želje za 87. rođendan.

Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posleratni doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cveća.

Na njegovu sahranu je došlo 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta i to je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Poslednju poštu Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je odao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva, 11 predsednika skupština.

Drug Tito je tom prilikom izgovorio i jednu od svojih antologijskih rečenica "Srećan narod je koji ima takvu omladinu", kao i "Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost".

Mirko Savić, koje je iz okoline Smedereva biciklom došao da obiđe Titov grob, kazao je novinarima kako se "u njegovo vreme" bolje živelo.

"Tada sam živeo i uživao, putovao, a sada je sve skupo, više životarim", rekao je Savić koji svake godine dolazi u Kuću cveća. Vence na Titov grob pored mnogobrojnih građana položili su i njegov njegov unuk i ostali članovi Komunističke partije, kao i delegacija Saveza udruzenja boraca narodnooslobodilackog rata Srbije (SUBNOR).

Na platou ispred Muzeja u ranim jutarnjim časovi održana je i simbolična radna akcija, sađenja karanfila, koju je osmislila umetnica Marta Jovanović, čija je skulptura "Ljubav, sreća, istina" postavljena u parku pored muzeja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.