Dan mladosti - 25. maj traje i danas

Izvor: Studio B, 25.Maj.2011, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan mladosti - 25. maj traje i danas

Na različite načine obeležava se Dan mladosti, 25. maj koji je omladina bivše Jugoslavije nekada proslavljala kao rođendan maršala Josipa Broza Tita.

Komunistička partija će nekadašnji Dan mladosti obeležiti na platou ispred Muzeja 25. maj. Oni će polaganjem venaca, ali i kulturno-umetničkim programom dočekati štafetu koja je ove godine pošla iz Umaga.

Ta hrvatsko-slovenačka "Štafeta bratstva i jedinstva" krenula je put Beograda 17. maja.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << podne, u klubu, knjižari "Glasnik" predstavljena je knjiga "S Titom po svetu" čiji je autor dr Predrag Lalević koji je bio član lekarske ekipe koja je brinula o tadašnjem predsedniku.

Udruženje za njegovanje tradicije dobrovoljnog omladinskog rada "Pavle Korčagin" proslaviće svoj 10. rođendan pod sloganom "Tako mi nedostaješ".

Radna akcija u Beogradu povodom Dana mladosti

Simbolična radna akcija povodom nekadašnjeg praznika Dan mladosti, izvedena je danas ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

U akciji su učestvovala 54 izvođača obučenih u odeću savremenih "japija", koji su cvetovima karanfila na bini u amfiteatru pored Muzeja istorije Jugoslavije ispisali poruku "U Boga verujemo", sa novčanice američkog dolara.

Autorka Marta Jovanović rekla je da ta akcija predstavlja simbolično povezivanje dva sveta, kapitalizma i komunizma iz vremena bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i vladavine Josipa Broza Tita.

"Performans predstavlja tranziciju između dva vremena i istorije, sadašnjosti i budućnosti", rekla je Jovanović novinarima.

Ona je dodala da bi u današnje vreme teško mogle biti organizovane radne akcije, simboli vremena vladavine Josipa Broza Tita, jer su tada bile vođene entuzijazmom dok bi danas učesnici morali biti plaćeni.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.