Izvor: Southeast European Times, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška uhapsila Srbina osumnjičenog za ratne zločine

11/03/2009

BEOGRAD, Srbija -- Potvrđeno je da je norveška policija u utorak (10. marta) uhapsila Srbina osumnjičenog za ratne zločine počinjene na Kosovu. Prema pisanju lokalnog lista, ime 39-godišnjeg državljanina Srbije Verdensa Ganga pojavilo se na listi osumnjičenih koju je pripremio UNMIK, koji je informisao policiju u Norveškoj o njegovom prisustvu u zemlji. Osumnjičeni je otišao tamo 2007. godine koristeći svoj pravi lični dokument. Navodi se da se Verdens Gang suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa optužbama za nasilje i progon kosovskih Albanaca, ali se ne pominje kada je on navodno počinio zločine. U izveštaju se takođe ukazuje da je Kosovo zatražilo njegovo izručenje.

U međuvremenu, Koalicija protiv kasetne municije (CMC) upozorila je u utorak da se desetine hiljada civila u Srbiji i dalje suočava sa opasnošću od neeksplodiranih kasetnih bombi koje je NATO bacio pre deset godina. CMC poziva srpsku vladu da ratifikuje prošlogodišnju Konvenciju iz Osla o kasetnoj municiji kojom se zabranjuje ta vrsta oružja.

Za to vreme u Beogradu, Srpska napredna stranka pokrenula je kampanju za vanredne izbore. Lider Tomislav Nikolić izjavio je dnevniku Pres da je siguran da će izbori biti održani ove godine. On je dodao da njegova stranka želi da sarađuje sa svima koji se trude da smene "režim predsednika Borisa Tadića", dodajući da je jedini uslov koji se traži od budućih saveznika protivljenje nezavisnosti Kosova. (AFP, B92, Beta, internet strana CMC, Pres, Vesti - 10/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.