Norveška nudi pomoć MMF-u

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška nudi pomoć MMF-u

Norveška je spremna da ponudi 4,56 milijardi dolara Međunardonom monetarnom fondu. Time bi omogućila da Fond u većoj meri zajmovima pomogne zemljama pogođenim krizom.

Norveška je saopštila da je spremna da pomogne Međunarodnom monetarnom fondu sa 4,56 milijardi dolara kako bi mu omogućila da u većoj meri zajmovima pomogne zemljama pogođenim ekonomskom krizom.

"U ovako dubokoj krizi, važno je da MMF osigura čvrst kapacitet za davanje zajmova. Prirodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Norveška, koja ima značajne međunarodne rezerve, doprinese okončanju krize", saopštila je norveška ministarka finansija Kristin Halvorsen.

Norveška, bogata naftom, za razliku od ostalih zapadnih zemalja koje se bave spasavanjem banaka i nude fiskalne stimuluse za saniranje dugova, sa krizom se uhvatila u koštac tako što je zaronila u svoje rezerve nafte i gasa.

Vrednost tih rezervi se procenjuje na više od 300 milijardi dolara.

Ministarka je navela da je kriza otkrila nedostatke u rukovođenju i propisima finansijskog sistema, kao i slabosti finansijskih institucija.

"Imajući u vidu njegovu veliku stručnost, političku podršku i nadgledanje zemalja članica, sasvim je odgovarajuće da MMF ima značajniju ulogu u nadgledanju finansijskog tržišta", rekla je norveška ministarka finansija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.