Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2017, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška gradi prvi električni teretni brod

Norveška u idućoj godini planira predstaviti prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, za kojeg projektanti prognoziraju da će nadomjestiti 40.000 putovanja kamionima godišnje.

Norveška kompanija Yara International proizvodi fertilizatore, a udružila se s industrijskom grupacijom Kongsberg kako bi sagradili teretni brod Yara Birkeland koji bi prevozio njihove proizvode do luka južne Norveške.

Na području od 65 nautičkih milja (120 km), brod bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << trebao moći prevesti oko 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova (cca 25km/h), izjavio je direktor projekta Bjorn Tore Orvik.

U početku projekta, brod će biti manualno navođen, upravljanje na daljinu će se uvesti 2019. godine, a biće potpuno autonomno do 2020., izvještava Phys.org.

"Svaki dan, više od 100 dizelaških kamiona je potrebno kako bi se prevezli proizvodi iz naših Yara pogona u luke Brevik i Larvik gdje se proizvodi dalje šalju kupcima širom svijeta", izjavio je izvršni direktor Tore Holseter.

"Uz ovaj projekt gradnje broda s autonomnom baterijom, prenosimo temeljni transport s ceste na more te tako smanjujemo buku i prašinu, ali i emisije gasova, te takođe povećavamo sigurnost na lokalnim cestama“, dodao je on.

Ova promjena u transportu pretpostavlja smanjenje CO2 emisija za 678 tona godišnje, izjavljuju iz Yarae, dok se električna struja potrebna za napajanje baterija koristi isključivo iz hidro-elektrana.

Iako je Norveška jedna od većih svjetskih izvoznica nafte, takođe je i jedna od vodećih u uvođenju električnih vozila u sistem prevoza zahvaljujući velikodušnim poreznim olakšicama. Tako brojne norveške fjordove povezuju trajekti na električni pogon.

(dnevnik.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.