Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška: Suđenje za zločine u BiH

Oslo, Sarajevo -- Norveškom državljaninu bošnjačkog porekla će zbog zločina počinjenih nad Srbima u BiH tokom 1992. biti suđeno u Norveškoj.

Norveški tužilac Jan Erik Tomasen je potvrdio za sarajevski dnevnik "Dnevni avaz" da je Bošnjak, koji ima norveško državljanstvo, juče uhapšen u Oslu. "Njegov identitet zbog istrage ne možemo otkriti. On je uhapšen zbog zločina nezakonitog hapšenja, nanošenja teških telesnih povreda i silovanja", rekao je Tomasen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Uhapšeni se tereti za zločine nad Srbima u koncentracionom logoru u Dretelju kod Čapljine koje je počinio između maja i septembra 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskih oružanih snaga.

Njemu će, pošto je norveški državljanin, biti suđeno u Norveškoj, a maksimalna kazna je 21 godina zatvora.

Uhapšeni je u Norvešku došao 1993. godine s porodicom, a 2002. godine dobio pasoš te države.

"Za njim nije bila raspisana poternica, niti ga je neka druga zemlja tražila. Naše odeljenje za kriminal u saradnji s Haškim tribunalom i drugim policijskim službama evropskih država dobilo je dokumente na osnovu kojih smo otvorili istragu u avgustu 2005. godine", rekao je Tomasen.

Norveška policija će, kako je naveo tužilac, nastaviti istrage jer je ranije ustanovljeno da postoje indicije da se nekoliko desetina osumnjičenih za ratne zločine krije u toj državi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.