Norveška:Mi smo špijunirali, ne NSA

Izvor: B92, 19.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška:Mi smo špijunirali, ne NSA

Oslo -- Norveška obaveštajna služba (E-tjenesten) saopštila da je ona, a ne NSA, čuvala podatke o više od 33 miliona telefonskih razgovora u Norveškoj prošle zime.

"Ovo nije bio prikupljanje podataka iz Norveške protiv Norveške, već prikupljanje podataka Norveške, koji su podeljeni sa Amerikancima", rekao je general-pukovnik Kjel Grandhagen, direktor E-tjenestena na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters.

Grandhagen je time demantovao pisanje lista" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dagbladet" da je NSA špijunirala svog bliskog saveznika u NATO-u Norvešku prikupljajući podatke iz telefonskih razgovora u toj zemlji u decembru prošle i januaru ove godine.

"Norveška obaveštajna služba je prikupljala podatke kao podršku norveškim vojnim operacijama u konfliktnim područjima u inostranstvu ili u vezi s borbom protiv terorizma, takođe u inostranstvu", objasnio je Grandhagen.

Izveštaj norveškog dnevnika bazira se na dokumentima koje je obelodanio odbegli bivši službenik NSA Edvard Snouden britanskom "Gardijanu".

Američka NSA špijunirala je više od 33 miliona telefonskih poziva u Norveškoj tokom samo jednog meseca, objavio je ranije norveški list "Dagbldet", koji se poziva na dokumente koje je obelodanio Edvard Snouden.

Prema listu, ovaj slučaj se odnosi na skoro 33,2 miliona poziva obavljenih između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013. godine, ali, kako list dodaje, program nadzora je mogao da postoji i pre i posle tog perioda.

To je oko 10 odsto svih telefonskih komunikacija u Norveškoj u jednom mesecu, navela je norveška Uprava za zaštitu podataka Datatilsin (Datatilsyn).

Norveška je tako šesta zemlja u kojoj je otkriveno da je američka agencija pratila komunikacije građana, posle Nemačke, Francuske, Španije, Brazila i Indije, navodi agencija Frans pres.

Norveška premijerka Erna Solberg izjavila je za javnu televiziju NRK da "prijatelji ne treba uzajamno da se špijuniraju".

"Sprovođenje obaveštajnih operacija i saradnja u tome su legitimni, ali to treba da se zasniva na konkretnim sumnjama i konkretnim pretnjama", rekla je Solbergova i dodala da će njena zemlja razgovarati o tom pitanju sa SAD.

Američka NSA nije pratila sam sadržaj komunikacija već metapodatke, kao što su identitet sagovornika, mesto i trajanje poziva.

"To je veoma ozbiljno i očigledno neprihvatljivo da postoje programi nadzora norveških građana ovakvih razmera", rekao je Bjern Erik Ton, direktor uprave za zaštitu podataka Datatilsin.

Norveške vlasti navele su za list "Dagbladet" da nisu bile upoznate s tim programom nadzora, a dva vodeća telefonska operatora, Telenor i Netkom, naveli su da nisu dali američkoj agenciji NSA pristup podacima.

U američkoj ambasadi u Oslu rečeno je da ne mogu da komentarišu pojedinačne slučajeve kada je reč o obaveštajnim aktivnostima i da su iz SAD već naveli da su sakupljali obaveštajne podatke kao što to rade i sve druge zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD špijunirale milione poziva u Norveškoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2013

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) špijunirala je više od 33 miliona telefonskih poziva u Norveškoj tokom samo jednog meseca, objavio je danas norveški list Dagbldet pozivajući se na dokumente koje je obelodanio odbegli saradnik NSA Edvard Snouden.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.