Nordijski obrazac za bivšu Jugoslaviju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nordijski obrazac za bivšu Jugoslaviju?

BEOGRAD -

Nordijska saradnja koja obuhvata zemlje severne Evrope, primer je puta kojim bi mogle da krenu i Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, ocenjeno je danas na sastanku Igmanske inicijative u Beogradu.

"Balkanske zemlje ne moraju da kopiraju nordijski model, ali mogu da uče iz iskustva skandinavskih zemalja", rekao je generalni sekretar Nordijskog saveta ministara, Haldor Asgrimson.

On je istakao da su zemlje Nordijske saradnje deseta ekonomska sila u svetu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajedno imaju 25 miliona stanovnika.

Asgrimson je rekao da Nordijska saradnja nije put ka ujedinjenju u jednu državu. Počela je kao saradnja nevladinih organizacija, a kasnije je prerasla u institucionalnu.

Članice Nordijske saradnje su Norveška, Danska, Finska, Švedska i Island i one zajedno nastupaju u mnogim međunarodnim organizacijama.

Savetnik bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića Tomica Jakić rekao je da bi sa idejom Nordijske saradnje trebalo veoma pažljivo nastupati u javnosti jer se zbog 20-godišnje negativne kampanje može čuti: "Opet hoće da nas stave u Jugoslaviju".

Rektor Visokog evanđelskog teološkog učilišta iz Osijeka Peter Kuzmič rekao je da su balkanske zemlje sličnije zemljama Južne Amerike, nego severne Evrope te "da bi došle do nordijskog tipa saradnje neophodni su sekularizacija i promicanje pluralne klime", rekao je Kuzmič.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.