Nordijski model za efikasnije srpsko zdravstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nordijski model za efikasnije srpsko zdravstvo

Unapređenje zdravstvenih politika i zdravstvenog sistema jedan je od ciljeva koji je moguće ostvariti jedino saradnjom i konstruktivnim dijalogom predstavnika državnih institucija, Ministarstva zdravlja i RFZO, kao i predstavnika privrede, rečeno je danas na konferenciji "Inovacije i digitalizacija u srpskom zdravstvu".

Tokom panela, Odbor za zdravstvo Nordijske poslovne alijanse predstavio je koncept zdravstvene zaštite - "Zdravlje zasnovano na vrednosti", koji bi omogućio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se veći broj pacijenata leči inovativnim terapijama, dok bi istovremeno država kroz Republički fond za zdravstveno osiguranje finansirala samo terapije koje donose vrednost kako za pacijenta tako i za državu i društvo u celini.

Kako je objašnjeno, predloženi model primenjuje se u nordijskim zemljama, ali bi za srpsko zdravstvo značio veću efikasnost u lečenju pacijenata, više dostupnih inovativnih terapija i bolju kontrolu budžetskih sredstava u realnom vremenu.

Učesnici konferencije saglasni su da su Ministarstvo zdravlja Srbije i RFZO poslednjih godina napravili napredak posle višegodišnjeg zastoja u uvođenju novih inovativnih terapija.

Takođe, rečeno je i da država ulaže značajne i vidljive napore da inovativne terapije postanu dostupnije pacijentima u Srbiji, a ono što je potrebno kako bi se novi koncept uveo jeste da se uspostavi sistem gde se ishodi lečenja prate i identifikuju medicinskih postupci i terapije koji daju željene rezultate, odnosno i oni koji ne opravdavaju svoju cenu i uloženi trud i koje država više ne treba da finansira.

Direktor Novartis onkologije Filip Žorić istakao je da inovativne terapije najkraće rečeno znače život.

U tom smislu, naveo je primer da u Srbiji postoje inovativne terapije za jedan podtip raka dojke, ali da oko 80 odsto pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom i dalje nema dostupnu inovativnu terapiju.

"Upravo bi model 'Zdravlja zasnovanog na vrednosti' omogućio da uz nove inovativne lekove može da se leči značajno veći broj pacijenata, i to istim novcem kojim država raspolaže", kazao je Žorić.

Prema njegovim rečima, država i industrija idu ka istom cilju zbog čega je pohvalio napore Ministarstva i Fonda da nove terapije učine dostupnim pacijentima u Srbiji.

Izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović dodao je da je vrlo interesantno da skandinavske zemlje imaju jako visok rizik oboljenja od kancera, ali su na samom dnu po smrtnosti zbog čega od njih možemo dosta da naučimo.

"Njihovi budžeti, naravno, ne mogu da se porede sa našim, ali ima stvari koje iz njihovog sistema vrlo uspešno možemo da implementiramo i u Srbiji. U tom cilju, naš Odbor za zdravstvo podžava napore Ministarstva zdravlja i RFZO-a u domenu uvođenja inovacija, digitalizacije i zalaže se za uvođenje koncepta 'zdravlja zasnovanog na vrednosti' i modela posebnih ugovora za lekove, kao jedno od rešenja koje će otvoriti vrata novim terapijama, ali na način da rast troškova stavi pod kontrolu i bude predvidiv", rekao je Pavlović.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić naglasila je da su razvojem bioloških lekova i genske terapije troškovi za lekove drastično porasli u poslednjih dvadeset godina.

"Tendecija daljeg rasta postoji, a globalni izazov je kako obezbediti terapiju, učiniti je dostupnom pacijentima, a omogućiti održivo finansiranje zdravstvene zaštite. Sa visokim cenama lekova bore se i ekonomski mnogo naprednije zemlje od nas, te to ne predstavlja samo problem u Srbiji", kazala je Radojević Škodrić.

Primera radi, dodaje, pre 20 godina najskuplja terapija je iznosila oko 15 hiljada dolara, a danas najskuplji lek košta 2,1 miliona dolara.

"Omogućavanje dostupnosti inovativne terapije je prepoznato kao potreba i kontinuitet u stavljanju inovativne terapije na Listu lekova je svakako cilj, što pokazuje da se na Listu lekova stavi neki inovativan lek u okviru raspoloživih finansijskih sredstava", rekla je Radojević Škodrić.

Direktorka kompanije AstraZeneca Ksenija Purković navela je da je primetan pomak kako u dijalogu sa institucijama tako i u dostupnosti inovativnih terapija pacijentima u poslednjih nekoliko godina.

"Ovo je posebno slučaj u oblasti onkologije, odnosno karcinoma jajnika i dojke", kazala je Purković i dodala da su kompanije spremne da aktivno rade sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i RFZO na daljem unapređenju regulatornog okvira sa posebnim akcentom na posebne modele ugovora koji bi mogli da dodatno potpomognu dostupnost terapija i smanje zaostatak koji Srbija ima u odnosu na neke zemlje regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.