Noćni letovi uzbunili Nišlije

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni letovi uzbunili Nišlije

Redovna obuka pilota na niškom Vojnom aerodromu izazvala je vanredne reakcije. Šta se to dešava, pitali su građani, kada su sredinom nedelje, tokom noći, avioni počeli da nadleću Niš.

Nakon reakcija, objavljeno je da piloti 98. vazduhoplovne brigade uvežbavaju različite profile letenja u noćnim uslovima: akrobatsko, instrumentalno, letenje u grupi i borbenu obuku.

Nišlije su već naučile da po zvuku razlikuju avione: iljušin danju, mogu i da ga izbliza vide >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u samom centru grada, a vojni noću.

"Prvo veče smo se baš uplašili, svašta sam pomislila".

"U vreme SFRJ nisu avioni leteli ovako nisko i pravili ovoliku buku. Ko god da radi, to je izraz krajnjeg nepoštovanja građana".

Upravo je nivo buke, objašnjavaju stručnjaci, ono što je izazvalo burne rekcije u javnosti.

"Taj nivo buke dovodi do buđenja opreznosti i organizam ulazi u stanje pripreme za opasnost i strepnje, pojačava se anksioznost, nastaje uzbuna i reakcija. Naročito ako nema informacije zašto se to dešava", objašnjava psihijatar Vladan Đorđević.

Kada je vežba počela, tu informaciju nisu imali ni u selu Popovac, koje je pored vojnog aerodroma, a sve ovo ih, kažu, podseća na vreme bombardovanja, kada je on više puta bio meta.

"Ja znam da se moja kuća uznemirila, a za druge ne odgovaram".

"Ovo je stvarno preteralo sve mere. Aj da imaju vežbu, ali ne može vežba da traje pet dana".

Zapravo, noći. Piloti uvežbavaju noćno letenje na avionima Orao i G4.

Dok jedni strahuju, zaljubljenici u avione u livadama oko aerodroma traže najbolji kadar. Njima buka ne smeta, ali im smetaju tuđe kamere. A nekim meštanima smeta što se drugi žale, jer kažu da tako govore protiv vojske i države.

"Jeste, jeste, ali se naša deca vraćaju sa 12 godina u dva sata posle pola noći i niko ne pravi pitanje i roditelji se ne bune, a sada im smeta ovo smeta im ono".

Noćas, kako najavljuju u vojsci, buke iznad grada i okoline neće biti, a mnogi su se na nju sada i navikli.

"Nek lete, to im je posao. Kažu da imaju sada gorivo. Muka je kad ne mogu da lete".

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Niški piloti vežbaju, građani uznemireni

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016

Redovna obuka pilota na niškom Vojnom aerodromu izazvala je vanredne reakcije. Šta se to dešava, pitali su građani, kada su sredinom nedelje, tokom noći, avioni počeli da nadleću Niš...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.