Noćni jauci u Beloj Zemlji

Izvor: Politika, 20.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni jauci u Beloj Zemlji

Anonimna osoba dojavila je veterinaru Mladenoviću da se jedan uzgajivač ovaca surovo obračunava sa psima, koristeći čak i trokrake udice na koje zakači parče mesa...

Užice – Kad je, pre tri dana, užički veterinar Zoran Mladenović pozvan u naselje Bela Zemlja kod Užica da pomogne porodici Lazić, odnosno njihovom psu koji je u ozbiljnoj nevolji, mešancu Deniju, stručnjak iz užičke Veterinarske stanice se zaista iznenadio. U telu nesrećnog psa, na stomaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraj zadnjih nogu, savila se velika polučelična dupla žica, već srasla sa kožom u kojoj se, očito je bilo, dugo nalazila. To otkriće zgrozilo je i vlasnike psa i veterinara, jer je bilo jasno da je neko nepoznat mučiteljski probio žicom jadnu životinju.

– Pas je danima bio u mukama zbog žice u telu, koja se od duge dlake jedva primećivala, i ja sam mu, uz anesteziju, na nekoliko mesta rasekao kožu da bih izvukao tu žicu. Taj hirurški zahvat je uspeo, a bio je poslednji trenutak da se pomogne Deniju da ne dođe do trovanja. Pas se sada oporavlja. Reč je o mirnoj životinji, koja nije agresivna i koja se, gazde to kažu, uglavnom kretala po dvorištu ili bližoj okolini – kaže za "Politiku" veterinar Mladenović.

Žica u psećem telu nije i jedini slučaj mučenja pasa na Beloj Zemlji. Još prošle zime, dodaje ovaj veterinar, opet u istom naselju, neko je, jednom drugom psu, krvnički polomio lobanju. Udario ga je snažno u glavu letvom na kojoj su bila zakucana dva eksera.– Na psećoj glavi bile su ogromne dve rupe, jedva sam uspeo da ga spasem – seća se naš sagovornik, pa dodaje da su meštani Bele Zemlje, zbog ovih surovih metoda mučenja pasa zgroženi i da su u poslednje vreme slušali noćne jauke ovih životinja. ima i priča kako ovde neko čak i sunđerima, natopljenim u mast i okačenim u niz, mami pse, koji, pošto to pojedu, stradaju u mukama jer im se sunđeri zaglave u crevima.

pošto se u javnosti pročulo za mučenje pasa na Beloj Zemlji, do veterinara Mladenovića, kako nam je rekao, stigle su i neke informacije. Za sada anonimne.– Javio mi se jedan žitelj Bele Zemlje i, ne želeći da se predstavi, rekao da pretpostavlja ko bi mogao da bude taj eventualni mučitelj pasa. Pomenuo mi je jednog ovčara iz ovog naselja, koji ima oko 60 ovaca, i koji se, verovatno iz nekih svojih razloga, surovo obračunava sa psima. Po tvrdnjama ovog anonimnog pozivara, taj ovčar neretko postavlja mamce za pse: nekakve trokrake udice za pecanje na koje zakači parče mesa, pa to veže na granu drveta. Ker skoči, uhvati mamac i onda ostane da visi na drvetu. To mi je ovaj anonimni ispričao, a sve, naravno, valja proveriti – kazuje Zoran Mladenović.

Budući da mučenje životinja zakon tretira kao krivično delo, ni nadležni organi u Užicu povodom svega ovoga što se događa ne sede skrštenih ruku. Opštinski javni tužilac u Užicu Saša Nešović rekao nam je da je tužilaštvo odmah, pošto se slučaj pročuo u javnosti, uputilo zahtev Policijskoj upravi u ovom gradu da otkrije lice za koje postoje osnovi sumnje da je izvršilo krivično delo mučenje životinja. Očekujemo, dodaje Nešović, da policija identifikuje počinioca i podnese krivičnu prijavu protiv njega, a tužilaštvo će onda krenuti u odgovarajući postupak.

B. Pejović

[objavljeno: 20.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.