Noćni čuvari Dunava

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni čuvari Dunava

Rečna patrola u Smederevu je nadležna za 21 kilometar obale i plovnog puta reke Dunav. Smederevski policajci svakodnevno, 24 časa, kontrolišu reku, a najvažniji zadatak im je bezbednost građana.
Poznat im je svaki pedalj Dunava, od vikend naselja Orešac, pored samog grada, do ušća Velike Morave u Dunav. I kada je vruće i kada ima leda, oni rade, jer kako kažu, u rečnoj patroli nema opuštanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Policijsko odeljenje Dunav, odnosno policajci ovog policijskog odeljenja, imaju obavezu da redovno preventivno deluju, odnosno ispovljavaju na samu reku da vrše preventivne aktivnosti, da vrše pre svega operativnu aktivnost. Takođe, postupaju po dojavama, po pozivima u slučaju nekih situacija kada neko skoči u reku i tako dalje", objašnjava Nemanja Stošić, komandir policijskog odeljenja Dunav.
Iako Policijska uprava u Smederevu nije granična, stara se o bezbednosti na delu međunarodnog plovnog puta. Patrola godišnje registruje uplovljavanje oko 900 stranih brodova sa oko 7.000 stranih brodara.
"Sama reka je specifična, tu postoje posebni zakoni, zakon o plovidbi, dosta toga treba preduzeti što se tiče same bezbednosti policijskih službenika, postoje tu procedure koje treba da ispunimo, a koje kolege na kopnu ne moraju", objašnjava Nemanja Stošić, komandir policijskog odeljenja Dunav.
U protekle četiri godine, konstantno se beleži pad broja krivičnih dela na delu Dunava koji pokriva Policijska uprava u Smederevu. Osim tih aktivnosti, dešavaju im se i neobične situacije.
"Prilikom poziva oko 20 časova i 30 minauta, ja i kolega Milošević Nebojša, isplovili smo u pravcu smederevske ade, tačnije kod gasovoda. Posle nekog vremena kada smo ih pronašli, bili su dosta smrznuti i bilo je dosta hladno, pokupili smo ih u čamac i ugrejali smo ih. Posle smo pronašli taj njihov probušeni kajak na 200 metara od mesta njihovog pronalaska. Uneli smo ih u čamac i doneli na sigurno, ovde u pristanište", seća se jedne akcije policajac Ištvan Kiš.
Iako Dunav ponekad ume da bude surov, policajci vole ovaj posao, jer su retki oni koji imaju priliku da rade na reci, koja je kako kažu, najopsnija, ali i najlepša noću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.