Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćne more zbog Ovčare

Beograd -- Svedok potvrdio da je kao vojnik JNA 1991. čuo pucnjavu koju je kasnije povezao sa likvidacijom 192 osobe na Ovčari.

Zoran Krstić je svedočio pred Specijalnim sudom za ratne zločine gde se sudi za ubistvo 192 hrvatska ratna zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara. Pred sudskim većem Veska Krstajića, Krstić je svedočio da je kao stražar tokom jedne noći u novembru 1991. čuo u razmacima rafalnu i pojedinačnu paljbu, ali da u tom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije znao o čemu se radi.

Kao rezervista iz Aranđelovca, koji je sa svojom jedinicom Protivvazdušne odbrane bio stacioniran nekoliko stotina metara od hangara u Ovčari, Krstić je rekao da je tokom jednog od tih dana i večeri čuo i buku građevinskih mašina iz istog pravca.

Upitan zašto pucnjavu nije prijavio nadležnim starešinama, Krstić je rekao da su pucnjeve mogli čuti svi u logoru njegove jedinice i da je posle dužnosti otišao da spava. "Zbog toga sam imao noćne more, jer sam tek kasnije iz novina saznao o čemu se radilo", rekao je Krstić.

On je potvrdio navode iskaza koji je dao Istražnom vojnom sudiji 2001. godine da je sutradan posle pucnjave čuo od nekih ljudi iz komande jedinice da su pobijene osobe koja su bile smeštene u hangarima na Ovčari.

Tadašnji vodnik PVO jedinice Nebojša Petković izjavio je pred sudom da nije čuo bilo kakvu pucnjavu i buku između 19. i 21. novembra, kada se pretpostavlja da je izvršen zločin. On je rekao da se nije kretao niti znao šta se dešava van njegovog vojnog logora i da je potpisao taj iskaz, a da ga prethodno nije pročitao.

Petković je demantovao svoj iskaz, dat istražnom vojnom sudiji 2001. godine, u kom je prizano da je pokušao da ode do hangara da vidi zarobljenike, ali da su ga sa još nekim vojnicima oterale naoružane neuniformisane osobe.

Treći svedok Čedo Papić danas se nije pojavio pred sudom, zbog više neuspešnih pokušaja da mu se uruči poziv.

Prema optužnici, podignutoj 4. decembra 2003. godine, komandant Teritorijalne odbrane Miroljub Vujović i njegov zamenik Stanko Vujanović su organizovali i naredili ubistvo i mučenje 192 pripadnika hrvatskih oružanih formacija koji su položili oružje pripadnicima JNA. U tome je učestvovalo više osoba kojima se sudi u Beogradu. Svi optuženi negirali su učešće u zločinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.