Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovci zabrinuti: Moguć novi hladni rat

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni u Rimu, izrazili su du nedelju duboku zabrinutost zbog toga što pojedine zemlje, koristeći silu, rizikuju da pokrenu novi, još opasniji hladni rat.

Učesnici samita dobitnika Nobelove nagrade za mir osudili su "fanatizam prerušen u veru" i skrenuli pažnju javnosti na "postojeće i tinjajuće sukobe, posebno u Siriji, Iraku, Bliskom istoku, Avganistanu, Južnom Sudanu i Ukrajini", a koji dobijaju "sve opasniji tok".

"Ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pretnja proizilazi iz činjenice da pojedine velike sile smatraju da mogu da ostvare svoje ciljeve upotrebom sile", ističu nobelovci, ne navodeći nijednu zemlju.

U dokumentu koji su potpisali učesnici skupa ukazuje se da "sukob u Ukrajini predstavlja pretnju za stabilnost Evrope i podriva njenu sposobnost da odigra pozitivnu ulogu u svetu".

Laureati su izrazili duboku zabrinutost zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata, pa nuklearnog.

"Ova tendencija, ukoliko ostane nekontrolisana, neminovno će dovesti do veće vojne konfrontacije i do novog, još opasnijeg hladnog rata", smatraju nobelovci.

Na samitu nobelovaca učestvovali su dalaj-lama, bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, bivši vođa Solidarnosti i predsjednik Poljske Leh Valensa, Širin Ebadi (Iran), Lejmah Gbovi (Liberija), Tavakol Karman (Jemen), Beli Vilijams, Mejrid Megvajer i Dejvis Trimbl (Irska), Hoze Ramos-Horta (Zapadni Timor) i Džodi Vilijams (SAD).

Južnoafrički biskup Dezmond Tutu je zbog bolesti morao da otkaže dolazak.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nobelovci:Preti opasniji Hladni rat

Izvor: B92, 14.Dec.2014

Dobitnici Nobelove nagrade za mir zabrinuti su zbog pretnji pojedinih velikih sila, koje rizikuju da pokrenu novi, još opasniji Hladni rat...Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni u Rimu, izrazili su "duboku zabrinutost" zbog pretnje koju predstavljaju "pojedine velike sile" koristeći silu i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.