Nobelovac osuđen na šest meseci zatvora; Ovo je protiv svake logike

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 00:26

Nobelovac osuđen na šest meseci zatvora; "Ovo je protiv svake logike"

Sud u Bangladešu osudio je nobelovca Muhameda Junusa na šest meseci zatvora zbog kršenja zakona o radu, saopštili su tužioci.

Junus, sdruge strane, tvrdi da je osuđen za zločin koji nije počinio, prenosi Rojters.

Junus (83) i njegova Gramin banka osvojili su nagradu za mir 2006. za svoj rad na izvlačenju miliona ljudi iz siromaštva kroz male zajmove ruralnim Bangladešanima, što ga čini pionirom globalnog pokreta za mikrokreditiranje.

Premijer Šeik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hasina ga je, međutim, optužio da "sisa krv siromašnih".

Junusove pristalice kažu da vlada pokušava da ga diskredituje jer je svojevremeno razmišljao o osnivanju političke partije koja bi se takmičila sa vladajućom Avami ligom šeika Hasine.

Junus i troje zaposlenih u Gramin Telekomu, koji je on osnovao, osuđeni su zbog neuspeha u stvaranju socijalnog fonda za svoje zaposlene, navodi Rojters.

"Ova presuda protiv mene je protiv svakog pravnog presedana i logike. Pozivam narod Bangladeša da govori jednim glasom protiv nepravde i za demokratiju i ljudska prava svakog građanina", naveo je Junus u saopštenju nakon presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.