Nobelova nagrada za mir grupi za nacionalni dijalog u Tunisu

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada za mir grupi za nacionalni dijalog u Tunisu

Žiri za dodelu Nobelove nagrade za mir saopštio je danas da je ta nagrada za ovu godinu pripala posredničkoj četvorki - Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu, za odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u toj zemlji posle "jasmin revolucije" 2011. godine, prenele su agencije.
               Pre proglašenja dobitnika, petočlani norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nije dao nikakve nagoveštaje o tome ko će biti ovogodišnji laureat, a među nominovanima su, između ostalih, bili papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, eritrejski sveštenik Musi Zerai i saudijski bloger Raif Badavi. 
Tuniška demokratska grupa osvojila je nagradu na osnovu svojih doprinosa prvom i najuspešnijem pokretu "Arapskog proleća", a Nobelova nagrada za mir, vredna osam miliona švedskih kruna, odnosno 972.000 dolara, biće joj uručena u Oslu 10. decembra.
Kvartet za nacionalni dijalog čine četiri ključne organizacije u tuniškom građanskom društvu: Tuniški generalni sindikat rada, Tuniška konfederacija industrije, trgovine i zanatstva, Tuniška liga za ljudska prava i Tuniška advokatska organizacija, a nagrada je dodeljena grupi, a ne pojedinačnim organizacijama.
"Kvartet je uspostavio alternativan, miran politički proces u trenutku kada je zemlja bila na ivici građanskog rata", naveo je Komitet u obrazloženju svoje odluke, dodavši da želi da nagradi one koji "pospešuju demokratsku tranziciju u društvima u krizi".
Komitet je, kako navodi, time želeo i da stavi akcenat na očuvanje demokratije u Tunisu, kao inspiraciju za sve one koji žele da promovišu mir na Bliskom istoku, ali i da ohrabri tuniški narod.
Ova nagrada predstavlja veliku pobedu za mali Tunis, čija je mlada i još nesigurna demokratija ove godine pretrpela dva ekstremistička napada u kojima je ubijeno 60 ljudi i razorena turistička industrija, navodi AP.
Za Nobelovu nagradu za mir bilo je nominovano 273 kandidata, pet manje nego 2014. godine.
Komitet u Oslu je, svojim odabirom ovogodišnjeg laureata, mnoge iznenadio s obzirom na predviđanja da će nagrada najverovatnije otići u ruke nekoj ličnosti vezanoj za migrantsku krizu ili borbu protiv širenja nuklearnog oružja.
Nagrada tuniškim posrednicima - inspiracija za region
           Evropski i svetski zvaničnici uputili su čestitke Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu, koji je danas proglašen dobitnikom ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uz nadu da će ta nagrada inspirisati druge zemlje koje se hvataju u koštac sa demokratskim reformama da slede uspešan primer Tunisa.
Žiri za dodelu Nobelove nagrade za mir saopštio je ranije danas da je ta nagrada za 2015. pripala posredničkoj četvorki - Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu, za odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u toj zemlji posle "jasmin revolucije" 2011. godine.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da je grupa koja je posredovala u nacionalnom dijalogu u Tunisu pokazala da su demokratija i jedinstvo rešenje za krize u ovom regionu.
"Nobelova nagrada za mir Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu pokazuje put za izlazak iz krize u regionu: nacionalno jedinstvo i demokratija", napisala je ona na svom Tviter nalogu.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, uz čestitke grupi tuniških posrednika, na Tviteru napisao da "posle posete Tunisu u martu razume i poštuje ovaj izbor".
Čestitkama se pridružio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Sulc koji je istakao, takođe na Tviteru, da je nagrada "u velikoj meri zaslužena i da "Tunišani treba s pravom da budu ponosni".
Ujedinjene nacije takođe su pozdravile dodelu nagrade kao podsticaj aktivistima u mirovnim naporima, prenosi Rojters.
"Treba nam civilno društvo da nam pomogne u napredovanju mirovnog procesa. Ovo je briljantan primer. Mislim da je Tunis jedna od arapskih zemalja koja je bila najuspešnija posle Arapskog proleća i revolucija u tom delu sveta", rekao je glavni portparol UN u Ženevi Ahmad Favzi na konferenciji za novinare.
Čestitke tuniškoj posredničkoj grupi uputio je, putem Tvitera, i britanski premijer Dejvid Kameron, koji je ukazao da su organizacije u sastavu grupe pretvorile Tunis u "svetionik nade u regionu".
I švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom čestitala je Kvartetu za nacionalni dijalog u Tunisu na nagradi, uz ocenu da je ona zaslužena. 
"Težak je i dug proces sprovođenja demokratskih reformi u zemlji koja se našla u tako teškoj situaciji, ali je Tunis sve uradio kako treba i to je učinjeno uz aktivnu podršku građanskog društva", rekla je ona državnoj televiziji SVT.
Valstrom je nazvala Tunis "jednim od malobrojnih uspešnih primera" posle pobuna "Arapskog proleća" i izrazila nadu da će nagrada nadahnuti druge zemlje koje su u procesu sprovođenja reformi.
Članovi tuniškog pregovaračkog tima koji je osvojio Nobelovu nagradu za pružanje pomoći zemlji da prevaziđe političku krizu posle pobune 2011. ocenili su da je nagrada "poruka za region o moći dijaloga".
Lider Tuniškog generalnog sindikata Husin Abasi rekao je za AP da je oduševljen nagradom koja je, kako je naveo, krunisala više od dve godine napora koje je Kvartet ulagao kada je zemlja bila u opasnosti na svim frontovima.
"Ova nagrada je poruka da nas dijalog može izvesti na pravi put i poruka za region da svi odlože oružje i sednu za pregovarački sto", zaključio je on. 
Heiko Junge/NTB scanpix via AP


 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.