Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena 10. oktobra

Izvor: Politika, 07.Okt.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena 10. oktobra

STOKHOLM – Švedska Akademija u Stokholmu saopštila je danas da će ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir biti poznato u četvrtak, 10. oktobra.

Stalni sekretar Akademije Peter Englund obelodaniće ime laureata u Stokholmu u 13 sati po lokalnom vremenu (11.00 GMT).

Akademija, tradicionalno, nešto kasnije nego za druga priznanja saopštava datum dodele Nobela za književnost. To je, takođe po tradiciji, uvek nekog četvrtka u oktobru.

„Sezona” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nobelovih nagrada započela je danas dodelom nagrade za medicinu, koju su osvojila dvojica Amerikanaca i jedan Nemac, a nastaviće se sutra dodelom nagrade za fiziku i u sredu saopštavanjem imena dobitnika priznanja za hemiju.

Dobitnik Nobela za mir biće poznat u petak, 11. oktobra, a dobitnik Nobela za ekonomiju u sledeći ponedaljak, 14. oktobra.

Kao ni ranijih godina, Švedska Akademija nije dala ni najmanji nagoveštaj o tome ko je ovogodišnji lauretat na polju književnosti.

U medijima i na kladionicama najveće se šanse daju japanskom piscu nadrealizma Harukiju Murakamiju. Slede američka autorka Džojs Kerol Outs, mađarski pisac Peter Nadaš i norveški književnik i dramaturg Jan Fose.

Svoju šansu za osvajanje Nobela, po mišljenju književnih krugova u Stokholmu, imaju još dve književnice Bjeloruskinja - Svetlana Aleksijevič i Alžirka Asija Džebar.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost bio je kineski romanopisac Mo Jan.

Tanjug

objavljeno: 07.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena 10. oktobra

Izvor: Blic, 07.Okt.2013

Švedska Akademija u Stokholmu saopštila je da će ime dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost biti poznato u četvrtak, 10. oktobra. ..Stalni sekretar Akademije Peter Englund obelodaniće ime laureata u Stokholmu u 13 sati po lokalnom vremenu. Akademija, tradicionalno, nešto kasnije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.