Nobelijada

Izvor: Vesti-online.com, 30.Dec.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelijada

Svojevremeno, u doba žestokog libanskog građanskog rata, ulazim u kabinet, Jasera Arafata. Bejaše ponoć. Palestinsko vojno i političko rukovodstvo "radni dan" je počinjalo u ponoć.

Dejan Lukić  

Bejrut je u grču borbe između istočne, hrišćanske i zapadne, muslimanske strane grada. Arapska braća se tuku bez milosti. Napolju gruvaju teški kalibri iako je noć. Arafatov "bunker" je u potpunom haosu. "Revolucija", pravda se uz osmeh. Na stolu razbacani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << papiri. Na stolici kraj stola, obešen "kalašnjikov". Na drugoj strani stola, sasvim van konteksta, stoji šahovska garnitura.

Duga je noć, ne može se napolje; mogli bismo jednu partiju šaha, predlažem. Slab je na šahu, bolje se, kaže, snalazi u "tavli" (slična šahu). "Pretim" mu da u šahu imam "prvu kategoriju". - A ja imam "kalašnjikov" - smeje se.

Napolju i dalje gruva, ovi sa Istoka se baš raspucali mada je prošla ponoć. Arafat ne obraća pažnju, kao da se napolju ništa ne dešava... "Šalje poljubac" njegovom "dragom prijatelju Maršalu". Po njemu, Tito je "najveći prijatelj Palestinaca u svetu".

- A Rusi?

Rusima je, veli, lakše da budu prijatelji, Rusi imaju "tabandžu" - nešto što bi u prevodu bilo "kubura"; Tito nema kuburu, "pa ipak pomaže Palestince, uz sve rizike, bez tabandže"...

- Pa, ne zaboravite da mu izručite poljubac od "Prvog teroriste" - reče na vratima.

"Prvi terorista" je, po njemu samom, izbegao do tada osam izraelsko-američkih atentata, da bi mu, kada se "pomirio" sa Izraelom, u Vašingtonu sve zaboravili. Nije više bio "terorista", pogotovo ne Prvi. Sada je mirotvorac. Prostrli su mu crevni tepih u Beloj kući i - šta bi drugo - usledila je i šećerlema - Nobelova nagrada za mir (zajedno sa Icakom Rabinom).

Od te noći kod Arafata prošlo je skoro četvrt veka; Nobelova nagrada za mir se prostituisala, kiti se i Haso i Huso. Henri Kisindžer je nagrađen zato što je potpalio Vijetnamski rat; Barak Obama je drpio svoje milionče samo na časnu reč, pa zašto bi se sada digla prašina samo zato što su "Stalio i Olio" na Balkanu, u Vašingtonu samo kandidovani za Nobela.

Ako je Barak Obama mogao da se okiti zbog obećanja da će biti dobar dečko Imperije, da, u to ime, bespilotnim letelicama seje smrt po svetu, od Avganistana i Pakistana do Jemena; da na Kubi i dalje drži svoj privatni nacistički logor, po čemu bi Hašim i Ivica bili manje zaslužni za tu kandidaturicu od njega, Kisindžerovog Vijetnama, Arafatoovg Crnog septembra...

Imperija ne menja ćud preko noći. Imperija istrajava u načelu da niko nije nikada đubre ako je naše đubre. Prekjučerašnji teroristi budu jučerašnji "teroristi" da bi, zatim, bili današnji nobelovci. Obama je nobelovac zato što su bespilotne letelice naše letelice; Nobela možeš da dobiješ iako držiš nacistički logor u Gvantanamu. Samo ako obećaš da ćeš da ga zatvoriš.

Ova stvar sa kandidaturom Hase iz Beograda i Huse sa Kosova, u ovakvom nakaznom svetu i nije loša vest. Napokon, od svakog lošeg Nobela za mir ima uvek, ako je do utehe, gori Nobel za mir. Gori od Obaminog drpisanja Nobela bio bi Tačijev Nobel. A gori od Tačijevog Nobela bi bio samo Nobel Ivice Dačića. Obama je bar nešto dobro obećao - da će, za to milionče, bar zatvoriti Gvantanamo. Tači je vadio srpske bubrege ne bi li svom plemenu pribavio korist -nezavisnu državu. Jedino bi Ivica Dačić dobio Nobela zato što je izdao, prodao i poklonio. Ipak je previše.

I samo još naivni i detinjasto bezazleni mogu da se čude kome sve u ovom svetu ide Nobelova nagrada za mir i kako je moguće da tako dobro profitira toliki broj tako pogrešnih ljudi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.