Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka: Niko ne može jednostrano da mijenja nuklearni sporazum sa Iranom

BERLIN - Niko ne može jednostrano da mijenja odredb nuklearnog sporazuma sa Iranom, rekao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brul novinarima u Berlinu.

On je dodao da Njemačka insistira da sve strane u potpunosti poštuju iranski sporazum.

"Naš stav je ostao isti, a to je da sve strane poštuju i primjenjuju sporazum", rekao je Brul.

On je dodao da globalna zajednica mora da bude sigurna da nuklearni program Teherana ima mirnodopske >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svrhe.

Na pitanje da li Berlin smatra da Teheran ispunjava svoje obaveze u tom smislu Brul je odgovorio potvrdno.

"Nastavljamo da blisko sarađujemo sa međunarodnim partnerima po tom pitanju. Ne postoje planovi o novom sporazumu", rekao je on, prenio je TASS.

Iranski nuklearni sporazum postignut je između Irana i Rusije, Britanije, Kine, SAD, Francuske i NJemačke u julu 2015. godine.

Prema tom sporazumu, Iran je preuzeo obavezu da suzbije svoje nuklearne aktivnosti i postavi ih pod totalnu kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u zamjenu za ukidanje sankcija koje su ranije uvele SAD, EU i Savjet bezbjednosti zbog nuklearnog programa zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.