Njegovateljice postale zabavljačice volonterke

Izvor: SandzakPress.net, 24.Nov.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njegovateljice postale zabavljačice volonterke

  Novi Pazar – Gerontološki centar u Novom Pazaru trenutno funkcioniše zahvaljujući besplatnom radu negovateljica, radnika u kuhinji, vešeraju i majstora na održavanju te nedavno otvorene ustanove, saznaje radio Sto plus. Za razliku od upravnika Centra, dvoje pravnika, dva terapeuta, socijalnog radnika i računovođe, svi ostali-ukupno njih dvadesetak, dobili su po principu “uzmi, ili ostavi” ugovor o “volontiranju” na godinu dana. Upravnik Centra Enver Daca prethodno je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << ukupno ima 26 radnika, “od kojih je sedmoro na budžetu Ministarstva, dok će se 19 finansirati iz budžeta doma”. Jedan od onih koji su potpisom obezbijedili da “ostanu u igri” do eventualnog “državnog posla”, dostavio je Sto plus radiju kopiju ugovora po kojem se osoblje za svakodnevnu brigu o starima pretvara u volontere -“zabavljače, izvođače kulturno zabavnih programa”. Kako se navodi u tom ugovoru, radnici su “u obavezi da reklamiraju ustanovu i uslove smještaja, kao i da učestvuju u izvođenju kulturno-umjetničkog programa bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi”. Oni imaju pravo i na “10 dana godišnjeg odmora, polučasovnu pauzu za obrok i radnu uniformu”. Direktor Gerontološkog centra Adnan Dazdarević ocijenio je da u takvom ugovoru “nema ničeg čudnog” i da je sve u skladu sa zakonom. “Ova ustanova je nedavno otvorena i još uvijek u periodu prilagođavanja. Ugovor o volontiranju je sklopljen u skladu sa zakonom, u saglasnosti sa Ministarstvom rada, i tu nema ničeg neobičnog i čudnog”, rekao je Dazdarević Sto plus radiju. On je, osim opaski da bi novinarima bolje bilo da “ukazuju na nešto pozitivno”, dodao da je volontiranje dobar način da se vidi i “kako će ti radnici u narednih godinu dana obavljati svoj posao”. Osim što angažuje samo volontere, Gerontološki centar trenutno ima samo jednu medicinsku sestru i desetak korisnika. Upravnik tvrdi da je otvoren postupak za prijem jednog ljekara i tri medicinske sestre, a da je zdravstvena zaštita obezbijeđena “ugovorom sa novopazarskim Domom zdravlja o prioritetu za njihove korisnike”. (radio sto plus)

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Negovateljice - volonteri za zabavu

Izvor: B92, 24.Nov.2014

Gerontološki centar u Novom Pazaru funkcioniše samo zahvaljujući besplatnom radu negovateljica, radnika u kuhinji, vešeraju i majstora na održavanju...Za razliku od upravnika, dvoje pravnika, dva terapeuta, socijalnog radnika i računovođe, svi ostali - ukupno njih dvadesetak, dobili su po principu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.