Njegov lik i delo to zaslužuju: Vladeta Jerotić dobiće spomenik i ulicu u rodnom Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2021, 14:54

Njegov lik i delo to zaslužuju: Vladeta Jerotić dobiće spomenik i ulicu u rodnom Beogradu

Srbija i Beograd mogu biti ponosni što je gospodin Jerotić bio naš sunarodnik.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je da će uskoro podneti inicijativu da jedna ulica bude nazvana po akademiku prof. dr Vladeti Jerotiću, kao i da mu u njegovom rodnom Beogradu bude podignut spomenik.

- Biti savremenik ovog istinskog erudite je privilegija koju smo mi imali. Kako bismo i buduće naraštaje upoznali s njegovim bogatim opusom i preneli im prave vrednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje je Vladeta Jerotić za svog života promovisao, naša je obaveza da mu se odužimo tako što će jedna ulica u Beogradu poneti njegovo ime i što ćemo mu podići spomenik - rekao je gradonačelnik Beograda.

Akademik Jerotić je bio naučnik koji je ostavio snažan trag u različitim poljima, pa će tako ostati upamćen kao vrstan neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik. Bio je neobičan i po tome što je iskoračio iz okvira akademske zajednice time što je omogućio da se pojavljivanjem, između ostalog, i u medijima veliki broj ljudi upozna sa njegovim radom, čime je dao dragocen doprinos našoj zajednici.

Radojičić je istakao da je kao direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" bio u prilici da sarađuje s akademikom Jerotićem na projektu unapređenja rada UDK.

- Veoma sam ponosan na taj projekat, u okviru kojeg je prof. dr Jerotić održao predavanje pod nazivom „Lekovitost lepe reči”. On zaista jeste bio čovek koji je svojom lepom rečju lečio, a mudrošću plenio. Posvećen veri pravoslavnoj, Vladeta Jerotić je u današnjem svetovnom društvu izabrao da živi životom skoro monaške skromnosti. Bio je jedinstven u svemu i mora ostati zauvek upamćen. Zbog toga sada, kao gradonačelnik, i podnosim ovu inicijativu. Ulica i spomenik u Beogradu su dug prema našoj prošlosti i zalog za našu budućnost - zaključio je prvi čovek Beograda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.