Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 17:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Nižim cenama u restoranima protiv krize
BEOGRAD - Ugostiteljsko preduzeće "Varoš kapija" odlučilo je da se protiv ekonomske krize bori nižim cenama i povećanim asortimanom, jer je u poslednje vreme drastično opao broj posetilaca u ugostiteljskim objektima, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Aleksandar Jovanović.
Jovanović je rekao da je u prva tri meseca ove godine u restoranima "Varoš kapije" promet opao za 20 do 40 odsto u odnosu na isti period prošle.
Vreme je teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nikome ne bih sada preporučio da otvara ugostiteljski objekat ukoliko nema ciljno tržište i ukoliko nije spreman da se par godina odrekne dobiti, izjavio je Jovanović na konferenciji za novinare.
On je naveo da će cene hrane i pića u restoranu "Park" biti niže od 40 do 50 odsto, u restoranu "Sunce" za 30, a u ostalim objektima - "Proleću", "Kolarcu", "Znaku pitanja", "Zlatnim burencetu", "Našem moru" i "Korzou" za 15 do 25 odsto. Uz to je doneta odluka i da "Sunce" produži radno vreme do 23 sata.
Tako je cena kafe u "Parku" smanjena sa 110 na 50, u "Suncu"i "Korzou" sa 110 na 60, u "Zlatnom burencetu" i "Našem moru" sa 90 na 60, u "Proleću" i "Znaku pitanja" sa 110 na 90 i "Kolarcu" sa 120 na 110 dinara.
Meni na sniženju
Flaša piva od 0,5 litara će imati cenu od 80 dinara umesto 140 u "Parku", 90 umesto 140 u "Suncu", 90 umesto 120 u "Zlatnom burencetu", 120 dinara umesto 140 u "Proleću" i "Znaku pitanja", 130 umesto 160 dinara u "Kolarcu" i 90 umesto 130 dinara u "Korzou."
Čorba će pojeftiniti u "Parku" sa 180 na 90, a u "Suncu" sa 150 na 110, supa će u "Proleću" koštati 90 umesto 120, a u "Znaku pitanja" 100 umesto 150 dinara.
Sarme i musake u "Parku" su pojeftinile sa 320 na 190, u "Suncu" sa 380 na 230, u "Zlatnom burencetu" sa 300 na 230, u "Našem moru" sa 290 na 230, u "Proleću" sa 370 na 320, u "Znaku pitanja" sa 380 na 300, a "Kolarcu" sa 390 na 350 dinara.
Jovanović: Beogradu fali nacionalnih restorana
Jovanović je rekao da su cene najviše snižene proizvodima koji se najviše traže, kao što su kafa, čaj i sokovi, čorbe i računaju da će uz veći promet uspeti da prebrode krizu.
On je ukazao da su to retki restorani u Beogradu koji još uvek služe tradicionalna srpska jela, koja su interesantna i za turiste i napomenuo da Beogradu nedostaje još 15 do 20 restorana sa nacionalnom kuhinjom.
Osam objekata "Varoš kapije"
"Varoš kapija" je jedino ugostiteljsko preduzeće u Beogradu koje je još uvek u društvenom vlasništvu, pošto je otkazana aukcija za prodaju 2004. godine.
Odlukom Vlade Srbije 9. februara 2007. kafana "Znak pitanja" izuzeta je iz stalnog kapitala "Varoš kapije" u korist Grada Beograda, kao kulturno nasleđe, a matično preduzeće još uvek očekuje nadoknadu. U "Varoš kapiji" sada se nalazi osam objekata sa 135 zaposlenih.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...