Nizak vodostaj Velike Morave

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizak vodostaj Velike Morave

Velika Morava kod Ljubičevskog mosta beleži rekordno nizak vodostaj. Pojavili su se sprudovi pa na nekim mestima može i da se pregazi. Sa druge strane kupači iz Požarevca uživaju na improvizovanoj plaži, tvrdeći da je voda u Velikoj Moravi lekovita.
Nije prvi put da Velika Morava kod Ljubičevskog mosta zbog niskog vodostaja otkrije sprudove, i ogoli noseće stubove mosta, ali se to prethodnih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve češće dešava. Ovog leta dostigla je negativni rekord, takav da je ugrozila i vodoizvorište u svom priobalju sa koga se Požarevac snabdeva pijaćom vodom.

Velika Morava je plovna nekih dvadesetak kilometara, od ušća u Dunav do Ljubičevskog mosta, zahvaljujući bagerima koji produbljuju njeno korito vadeći pesak. Ali, kod samog mosta može se pregaziti, barem do spruda, pa su tu mogućnost iskoristili kupači iz Požarevca. Ipak najviše ih ima na suprotnoj, smederevskoj obali.
Većina njih kaže da redovno tokom leta dolazi na Veliku Moravu i da je voda čista.
Oni koji su izabrali da se pored požarevačkog gradskog bazena ili plaže u Kostolcu rashlade baš u Velikoj Moravi tvrde da njena voda ima lekovita svojsta, jer se u Zapadnu i Južnu Moravu ulivaju potoci i rečice iz 18 srpskih banja, a sva ta voda dolazi do Ljubičevskog mosta.
Lekovita ili ne, tek Velika Morava, ovih dana odlično deluje protiv vrućine.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.