Izvor: S media, 23.Avg.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizak nivo reka u Srbiji, plovidba pod znakom pitanja

Hidrološka situacija u Srbiji verovatno se neće bitno promeniti u narednih mesec dana, tako da će se nastaviti suša i osetan manjak vlage u zemlji, kao i nizak nivo reka koji je na skoro apsolutnom minimumu, izjavio je Slavimir Stevanović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

"Prema našim saznanjima, radi se o apsolutnom, ili skoro apsolutnom minimumu na svim rekama u Srbiji, sa izuzetkom Dunava, što znači da imamo krajnje alarmantnu situaciju", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Tanjugu savetnik direktora za hidrologiju u RHMZ.

On je rekao da se suša nastavlja, praktično od prošle godine, od kada "imamo veliki deficit i u podzemlju, kao i u akumulacijama".

Nizak vodostaj, osim poljoprivrednicima, predstavlja veliki problem i za brodare koji koriste plovne puteve Dunava i Save, a kako tvrde u Direkciji za vodne puteve, situacija je na "granici normalnih uslova".

"Uz povećanu bezbednost, praćenje signalizacije koju Direkcija svakodnevno postavlja, moguće je bezbedno proći plovnim putem Dunava. Međutim, zbog očekivane stagnacije ili pada vodostaja, mogu se očekivati problemi u narednom periodu", kazao je Tanjugu pomoćnik direktora Direkcije za vodne puteve Ljubiša Mihajlović.

On je naveo da je plovni put Timoka nizvodno od Bečeja nezadovoljavajući, ali da je situacija najalarmantnija na reci Savi.

"Situacija na reci Savi je najalarmantija. U plovidbeni put tom rekom izuzetno dugo se nije ulagalo, a kod Šabca i Sremske Mitrovice vodostaj je 50 centimetara niži od propisanog plovidbenog nivoa", rekao je Mihajlović.

(Tanjug)

FOTO: guliver/thinstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Suša ugrožava vodostaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2012, 18:11

NOVI SAD -..Hidrološka situacija verovatno se neće promeniti u narednih mesec dana. Vodostaj reka je skoro na apsolutnom minimumu, a u Vojvodini su posebno ugroženi banatski vodotoci...Vodostaji na rekama u Vojvodini su u stagnaciji i opadanju, a na pojedinim mestima od Sremske Mitrovice do Beograda...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.