Niz besplatnih programa od 16. do 19. aprila na “Danima Beograda”

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niz besplatnih programa od 16. do 19. aprila na “Danima Beograda”

Jubilarna deseta manifestacija “Dani Beograda”, kojom se obeležavaju značajni datumi u istoriji grada, održaće od 16. do 19. aprila na više lokacija u prestonici. Cilj je da se uz niz kulturnih i edukativnih programa sami Beograđani, ali i gosti grada, upoznaju sa istorijskim nasleđem “belog grada“.

Predsednik organizacionog odbora "Dana Beograda" i pomoćnik gradonačelnika Tanja Pašić naglasila je da je želja Gradske uprave da svi saznaju zbog čega se ova manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obeleževa u aprilu.

- Beograd se prvi put pod tim imenom pominje u pisanim dokumentima u pismu pape Jovana VIII 16. aprila 878. godine, a knezu Mihailu su 19. aprila 1867. godine Turci simbolično predali ključeve grada. Ove godine nas očekuje bogat program tokom koga će građani i turisti moći da upoznaju manje poznate delove grada, ali i pogledaju i učestvuju u velikom broju izložbi, književnih večeri, rekreativnih i zabavnih programa - kaže Tanja Pašić.

Tokom "Dana Beograda” će biti dodeljene nagrade Grada Beograda u 19 kategorija, među kojima su i umetnost, nauka, medicina, i arhitektura, a priznanje "Svetislav Stojanović” će biti uručeno pojedincu i vatrogasnoj jedinici. Na platou ispred Kulturnog centra biće postavljena izložba fotografija prestonice "Beogradske priče” 30 različitih autora Udruženja primenjenih umetnosti.

U Konaku kneginje Ljubice u utorak 17. aprila sugrađanima će biti dočarana garderoba koju su nosile žene u 19. veku kao i enterijer konaka iz tog vremena.

Turističko razgledanje grada tramvajem uz pratnju stručnih vodiča zakazano je za 17. i 18. april, dok će 19. aprila na Adi Huji biti otvoren Supernatural ekološki park.

Takođe, 17. aprila u Pionirskom gradu će biti priređen muzičko-sportski dan, a brojni programi razledanja grada, poput tura Svetogorskom ulicom, Kopitarevom gradinom, Domom Jevrema Grujića, Anitčkim Singidunumom, Kalemegdanskom tvrđavom i Narodnom bankom Srbije će biti bespltani.

Kompletan program "Dana Beograda” biće objavljen je na internet stranici "Belef centra” www.belefcentar.rs. a informacije o razgledanjima grada mogu se dobiti u Turističkom info centru u Knez Mihailovoj ili na broj 328-1859.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.